Interview met Valentin Racoveanu, tenor
Wil je iets over jezelf vertellen?
Ik ben afkomstig uit Boekarest en heb gestudeerd aan de Music University Bucharest bij Dumitru Trandafic. Als tenor zing ik in opera’s, operettes en in musicals. Tevens heb ik me ook toegelegd op het zingen van oratoria. Echter, mijn eerste optreden op het podium was als popzanger …
Wanneer begon je met zingen en hoe ontdekte je je stem?
Ik was nog heel jong toen ik ontdekte dat ik een goede stem had terwijl ik meezong met de popsterren naar wie ik op de radio luisterde. Toen in mijn tienerjaren een aantal vrienden en ik een rockband wilden starten vond ik het passend om iemand te vinden om me te begeleiden in de ontwikkeling van mijn stem. Dus schreef ik me in voor de zangcursus aan de Bucharest School of Art, de afdeling Pop Singing. De droom van het starten van de rockband kwam nooit uit om redenen buiten mij om. Maar mijn liefde en passie voor zang was geboren. Dus werd ik lid van het koor van The Bucharest National Opera House Choir en later werd ik solist bij dezelfde instelling.
Hoe zou je jezelf omschrijven als zanger?
Ik beschouw mezelf als een podiumkunstenaar en niet alleen maar zanger. Ik ben een toegewijd kunstenaar, die zijn hart en ziel op het podium geeft; meestal kies ik ervoor om zo te acteren dat een karakter in een opera of een toneelstuk tot zijn recht komt, ook als ik samen met symfonieorkesten zing.
Wat betekent het voor je om te zingen op een podium?
Het is iets wat ik al meer dan 25 jaar doe; eerst als zanger bij het Bucharest National Opera House Choir en na 16 jaar als operasolist. Daarom betekenen het zingen en spelen op een podium alles voor mij.
Wat is je favoriete rol in opera en waarom?
Mijn favoriete vertolking is de rol van ‘Nadir’ uit de opera ‘De Parelvissers’ door George Bizet. En waarom? Omdat de muziek prachtig is, omdat dit deel een grote vocale uitdaging is en omdat dit de eerste belangrijke rol is geweest die ik op het podium van National Opera House Bucharest heb gespeeld.
Hoe bereid je je voor op een optreden?
Toen ik mijn debuut maakte als solist in een opera betekende het voorbereiden voor de uitvoering, naast het serieus bestuderen van de partij, een halfuur voorbereiding voor de vocale akkoorden en een moment nemen voor meditatie en focus.
Naarmate ik meer ervaring opbouwde, werd het voorbereiden voor een optreden meer een psychologisch proces. Voordat ik het podium betrad, hield ik een muzikale doorloop van de rol en natuurlijk een snelle check-up om er voor te zorgen dat mijn stem klaar was, en dan liep alles oké.
Wat vind je de mooiste aria ooit?
De aria ‘Lascia ch’io pianga’ uit de opera ‘Rinaldo‘ van Georg Friedrich Händel.
Wat is het leukste optreden tot nu toe?
De meest aangename ervaringen die ik ooit heb gehad zijn opera’s, operettes en muzikale optredens gemaakt voor kinderen bij The Comic Opera for Children in Boekarest, waar ik sinds 2004 werkzaam ben. Het is het enige instituut in de wereld waar opvoeringen ontstaan die geheel zijn toegewijd aan de ontwikkeling van de jongere generatie op het gebied van muziek. Ik breng dit graag onder de aandacht omdat de vreugde van kinderen die hieraan deelnemen of onderdeel zijn van de optredens, onbetaalbaar is. Zij vormen het meest eerlijke, en ook het meest veeleisende, publiek dat ik ooit heb meegemaakt.
Wat was de meest gekke ervaring tijdens een optreden?
Mijn meest gekke ervaring op het podium is geweest het moeten zingen van een belangrijk deel van een act in een opera hangend op mijn kop twee meter boven de grond. Dit gebeurde in ‘Oedipe’ van George Enescu in het Bucharest National Opera House.
Wat vind je leuk om naast het leven als kunstenaar te doen?
Zoals ik eerder zei, beschouw ik de opera-, de operette- en de musicalzanger als een absolute kunstenaar; hij zingt, danst en interpreteert de delen in het repertoire als een acteur. Daarom wens ik niets anders dan in topvorm te zijn de komende jaren, zodat ik zo lang mogelijk van de magie van het podium kan genieten.
Wat zijn je internationale ambities?
Ik zou graag een wereldtour maken met de ‘Carmina Burana’ van Karl Orff in een uitvoering waarbij naast de solisten en het koor ook balletdansers deel uitmaken van het geheel. Dat zou niet alleen een muzikaal spektakel zijn, maar ook een visueel!
Met welke artiest zou je graag willen samenwerken?
Dwars door mijn artistieke carrière heb ik altijd graag muzikale dirigenten willen ontmoeten, die de voorwaarden van het muzikaal theater zouden samenvoegen met een diepgaand begrip van het karakter dat ik zou spelen.
Waar kunnen wij je binnenkort zien optreden?
Op de diverse opera podia in Roemenië, in concertzalen, met de 'Carmina Burana' in Nederland en in het bijzonder bij 'The Comic Opera for Children' in Boekarest.
Wat zou je nog willen en wat zijn je ambities voor de toekomst?
Mijn wens voor de toekomst is het aansturen van muzikale theatervoorstellingen voor kinderen en jongeren.
Wat zijn je verwachtingen voor over 5 jaar
Een debuterende dirigent! ☺
interview met Annelies Kuijs voor @Cadenza