Raymond Janssen dirigent

RAYMOND JANSSEN

DIRIGENT - PIANIST - INITIATOR CADENZA

RAYMOND JANSSEN

Dirigent – Pianist – Director Cadenza European Art Productions

www.Raymond-Janssen.com

De Nederlandse dirigent en pianist Raymond Janssen is initiator en oprichter van Cadenza European Art Productions. 

Het doel van Cadenza European Art Productions is samenwerking tussen Oost Europese musici en podia in West Europese landen tot stand te brengen. 

Vanuit de overtuiging dat in de Oost Europese landen een enorm muzikaal potentieel, voortgekomen uit een rijke traditie, aanwezig is. Deels door het isolement van deze landen heeft dit culturele erfgoed in zijn oorspronkelijkheid kunnen overleven. Middels Cadenza wil Raymond Janssen deze overgeleverde traditie presenteren aan de West Europese landen.


Cadenza stelt kwaliteit als hoogste prioriteit en rekruteert de TOP symfonie orkesten en zangers om deze naar Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië te brengen.

In 2009 initieerde Raymond Janssen naast The New Romanian Symphony Orchestra & Choir het kamerkoor en orkest: The New Romanian Chamber Orchestra & Choir. Een nieuw orkest dat is samengesteld uit jonge begaafde musici. Met The New Romanian Chamber Orchestra & Choir vinden jaarlijks meer dan 18 Kerstconcerten plaats op historische locaties in Nederland en een twee jaarlijkse cyclus met de Matthäus Passion van J.S. Bach waaronder ook in Het Concertgebouw Amsterdam.

Opleiding

Raymond Janssen studeerde piano en liedbegeleiding bij Professor Ulla Graf aan de Musikhochschule Köln en in Parijs aan het Conservatoire Nationale interpretatie van het Franse liedrepertoire. Tevens zette hij daar zijn pianostudie voort bij John Blot. In Düsseldorf studeerde hij bij Professor Wolfgang Trommer koor- en orkestdirektie. Masterclasses bij o.a. Bruno Leonard Gelber, Ralf Gothoni, Sarah Walker en Kurt Moll completeerden zijn opleiding.

Carrière

Hij begon zijn artistieke loopbaan aan het Stadttheater Aachen onder Professor Klaus Schultz en als muzikaal leider van de Kleine Opera en van Opera Comique in Nederland. Als dirigent, concertpianist en als begeleider is Raymond Janssen een graag geziene gast tijdens Europese festivals en concerten. Als begeleider van Eliana Cotrubas, Gail Gilmore, Eugene Holmes en Janice Baird trad hij aan op vele grote internationale podia onder andere Festival Schleswig Holstein, Ljubljana muziekfestival, Reykjavik en het Teatro Filharmonico in Verona. Gail Gilmore begeleidde hij onder andere in het Teatro Amazonas in Manaus (Brazilië) waarop concerten in Rio de Janeiro volgden. In Duitsland gasteerde hij onder andere in de Jahrhunderthalle in Frankfurt, de Meistersingerhalle in Nürnberg, de Deutsche Oper Berlin, de Kaisersaal in Würzburg evenals in München en Hannover. Bij de Hessische Rundfunk, Westdeutsche Rundfunk en Südwestrundfunk was hij in talrijke concerten te horen. In Nederland bij de Avro met ondere andere de Schumann sonate in g klein. Bij Tijd voor Max en De Wereld Draait Door.

Raymond Janssen is sinds 2013 tijdens het jaarlijkse Virtuosen Festival gastdirigent bij het INSO orkest LVIV en Bij Kiev Soloïsts. Kiev Soloists is een van de top strijkensembles van de wereld.

Tournees

Tijdens de tournees van 2007 t/m 2017 trad hij op samen met de 140 musici van de Staatsfilharmonie Banatul Timisoara in de belangrijkste concert­zalen van Nederland en België onder andere Het Concertgebouw Amsterdam, de Doelen Rotterdam, het Mecc Maastricht, De Koningin Elisabethzaal Antwerpen en de Concert­zaal Luxemburg. In 2017 met INSO LVIV in combinatie met The New Romanian Symphonic Choir met 4 concerten in het Concertgebouw Amsterdam, vervolgens de Doelen Rotterdam, World Forum Den Haag en Martini Plaza in Groningen. Ook nam hij in 2011 deel aan de Queen Experience in het Gelredome te Arnhem met 33.000 toeschouwers. Aansluitend volgde in november 2011 een tournee met de original movie soundtrack van Lord Of The Rings van Howard Shore die herhaald werd in 2015 met twee voorstellingen in het Concertgebouw. De Filharmonie Haarlem en muziektheater de Vereeniging in Nijmegen. In 2019 het “Gershwin Gala” met Porgy & Bess, American in Paris en de Rhapsody in Blue. De uitvoeringen vonden plaats met The New Romanian Symphony Orchestra & Choir met vier voorstellingen het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen en Martini Plaza in Groningen.

Voor de Roemeense televisie maakte hij een documentaire van de concerttournee 2008 en 2013 met de Staats­filharmonie Banatul Timisoara in Nederland, België en Duitsland met het Verdi requiem, de Carmina Burana en Dvorak’s 9e symphonie. TVR maakte in 2015 een uitgebreide televisie reportage van de tournee met de Ave Maria kerstconcerten in Nederland en was een van de meest bekeken televisie programma’s in december. Raymond Janssen dirigeert meer dan 40 concerten per jaar en is naast dirigent en pianist, initiator en directeur van Cadenza European Art Productions.

 

Awards

2013

Winner Business Award DRN

cultural entrepreneur, Dutch Romanian Network Netherlands. Presented by Romanian Ambassador Ireny Comaroshi, Pieter Jan Wolters former Ambassador in Romania, Moldova, Ukraïne. Mr. Ben Jager President of DRN.

2012

Honorary Award

for outstanding merits in promoting Romanian and universal values in international relations. Ministry of Foreign Affairs presented by Minister Titus Corlatean.

2008

Certificate of Recognition

In appreciation for sustained efforts to the promotion of cultural values and sincere dedication towards Romanian Artists. Ambassador: Calin Fabian.


Contact


Tel.: +31 (0) 653413176


Rj@cadenza-productions.nl

www.Raymond-Janssen.com