INSO Lviv Cadenza Carmina

INSO-Lviv

International Symphony Orchestra-Lviv

Met flair, elan en esprit verovert dit jonge orkest het hart van zijn publiek.

INSO LVIV is het orkest dat dirigent Raymond Janssen - tevens initiator van Cadenza European Art Productions bv - sinds 2017 naar Nederland brengt. Aan een orkest dat deelneemt aan tournees naar de beste zalen van Nederland worden hoge eisen gesteld. Op de eerste plaats het artistieke vlak maar ook flexibiliteit, passie en enthousiasme zijn belangrijke aspecten.

 

Raymond Janssen dirigent en initiator van Cadenza European Art Productions over INSO Lviv en de jaarlijkse tournees:

 

Jaarlijks stelt Cadenza European Art Productions een tournee samen waarmee wij naar Nederland reizen. De Carmina Burana, Star Wars, het Verdi en Mozart Requiem, de diverse tournees met kerstconcerten, het Gershwin Gala, Opera Gala’s en de filmmuziek uit Lord of The Rings klonken met ruim 40 concerten per jaar in de Nederlandse concertzalen met gerenommeerde solisten. Het Concertgebouw Amsterdam, de Doelen, World Forum Den Haag, de Basiliek in Oudenbosch zijn, naast de vele andere theaters in Nederland, de vaste concertlocaties.

Om de kwaliteit van de uitvoeringen naar een zo hoog mogelijk niveau te brengen ben ik voortdurend op zoek naar de beste orkesten, koren en solisten. Mijn voorkeur gaat vooral uit naar orkesten uit Oost en Midden Europese landen.

Ik geef er de voorkeur aan om geen platgetreden paden te bewandelen. Voorgekookte formules passen niet bij mij omdat ik een uitgesproken mening heb wat betreft het uitvoeren van muziek en alles wat daar omheen bij komt kijken.

Het zelf selecteren en engageren van koor, orkest en solisten geeft mij veel meer artistieke ruimte dan wanneer ik met een orkestdirectie in zee moet gaan. Vooral wanneer het om lange tournees gaat met vaak meer dan 20 aaneengesloten concerten. Met 140 musici op het podium en daarbij slechts enkele rustdagen, is het uiterst belangrijk een professioneel en vooral enthousiast orkest voor je hebben.

Elke uitvoering is een nieuwe uitdaging

Er is geen sprake van routine! Zo is elke uitvoering weer een nieuwe uitdaging. Wij hebben tijdens de tournee dagelijks repetities om de kwaliteit van elk concert weer te verbeteren ten opzichte van het vorige concert. Deze dagelijkse repetities horen er evengoed bij dan het concert zelf. Het is dus erg belangrijk een koor en orkest te hebben dat hierin met mij meegaat.

 In de voorbereidingsfase zijn er veel en lange repetities nodig om muziekwerken in deze omvang en complexiteit goed voor te bereiden. Werken als Star Wars, Lord of The Rings en ook het Verdi requiem zijn enorme partituren met een grote orkestbezetting. We zijn met 140 musici op het podium en wij moeten volledig op één lijn zitten. Afhankelijk van de zaal en de atmosfeer met het publiek is snel kunnen reageren een vereiste! Elke zaal heeft een eigen akoestiek waar elk orkest aan moet wennen om de mogelijkheden hiervan te kunnen uitbuiten.

 

Wisselwerking

Daarbij is succes niet alleen afhankelijk van het gespeelde concert. De wisselwerking tussen het publiek en wat er op het podium gebeurd is medebepalend voor het verloop van het concert. Dit is het mooie van life concerten, elke factor telt en de gespeelde muziek wordt tijdens een life concert een ervaring die niet alleen de luisteraar meesleept maar ook de uitvoerenden. Het einde van een goed concert wordt dan beloond met een kick die iedereen het gevoel geeft er is iets bijzonders heeft plaatsgevonden.

INSO LVIV

Met INSO LVIV heb ik een orkest gevonden dat beantwoordt aan mijn filosofie betreft een orkest voor tournees. Het is een jong orkest met musici tussen de 24 en 35 jaar oud met passie voor muziek. De strijkers zijn een klasse apart voortgekomen uit de lange traditie van de Russische school.

Eugen Kruk, de concertmeester van INSO Lviv

De concertmeester van het orkest, Eugen Kruk, is naast zijn taak als concertmeester ook een zeer succesvolle violist binnen het solo repertoire. Tijdens de tournees heb ik hem kunnen overhalen een bijdrage te leveren aan het programma met o.a. de Meditation van Massenet en de vioolsolo uit de film Schindlers List. Het Tango Argentino programma hebben we rond om Eugen opgebouwd en was een groot succes.

De ontmoeting met INSO in 2010

Ik ken het orkest al sinds 2010. Na een optreden aan de opera van Lviv met La Traviata werd ik benaderd om een concert tijdens het jaarlijkse virtuozen Festival te dirigeren. Op het programma stonden “Die vier letzte Lieder” van Richard Strauss. Er was meteen een klik en in 2013 haalde ik INSO voor het eerst naar Nederland voor een aantal concerten tijdens “de Westerkerk Zomerconcerten” Het succes was enorm en aanleiding om INSO in 2017 voor een tournee met de Carmina Burana naar Nederland te halen.

Culturele samenwerking Ukraine en Roemenië 2017 en 2018

2017 en 2018 waren voor mij bijzondere tournees omdat het koor waar ik al ruim tien jaar mee samenwerkte uit Roemenië kwam (Timisoara) en nu, middels Cadenza, ging samenwerken met een orkest uit Oekraïne (LVIV). Fascinerend was de communicatie. Koor en orkest konden elkaar niet verstaan, de muziek diende hier als universele taal die alles samenbracht tot een geheel. Het werden sublieme tournees!

Daarna heb ik INSO Lviv uitgenodigd voor 2018-19 en 2020. Helaas hebben wij de tournee voor 2020 vanwege de Corona maatregelen moeten verplaatsen naar 2021.

2019- samenwerking met The International Choir of Ukraïne “DUMKA”

In 2019 vond er weer een bijzondere gebeurtenis plaats. Ik wist The International Choir of Ukraïne “DUMKA” uit Kiev te engageren.

Het “DUMKA” koor heeft een internationale reputatie en is naar mijn mening een van de beste koren wereldwijd. Beide uit Ukraine afkomstige ensembles bracht ik naar Nederland voor een lange tournee met Carmina Burana en de filmmuziek uit Star Wars.

Door de samenwerking ontstond er een aanstekend enthousiasme, koor en orkest stimuleerden elkaar tot hun beste prestaties. Het kan dan ook niet uitblijven dat ik deze combinatie zal gaan inzetten voor een reprise in de komende jaren.



INSO is voor mij een orkest waar ik mijn passie voor muziek mee kan delen.


Raymond Janssen voor: @musicpress

 

 

INSO - Lviv biografie


INSO International Symphony Orchestra is een jong en succesvol orkest. Met flair, elan en esprit verovert dit jonge orkest het hart van zijn publiek.

De jaarlijkse concertreizen in Europese landen, zoals Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Polen, Portugal en Spanje maken dat INSO reeds een plek verworven heeft binnen de internationale podia.

Enthousiaste musici, creatief opzoek naar nieuwe wegen en vormen binnen de klassieke muziek. De samenwerking met wereldberoemde musici en dirigenten, zoals Francois Leleux, Raymond Janssen, Lisa Batiashvili, Wolfgang Emanuel Schmidt, Alexander Zemtsov, Dirk Brossé, Sergey Nakariakov, Otto Sauter, Valeriy Sokolov, Vadim Neselovskyi, Andriy Bielov, Claude Delangle, Nicolás Pasquet, Dalia Stasevska, Alessandro Safina, Maria Prinz, Philippe Pierlot en de 'cross-art' aanpak maken hen tot een aanrader.

Een jong en succesvol orkest dat tijdens de afgelopen jaren maar liefst vier international awards binnenhaalde. Met flair, elan en esprit veroveren zij stap voor stap het hart van hun publiek.

Het INSO-orkest heeft een prominente plaats binnen het rijke culturele leven van de Oekraïnse stad Lviv. De stad Lviv heeft maar liefst vijf orkesten, meerdere koren en een befaamd operahuis met ballet.

Lviv is ook een festivalstad met jaarlijks meerdere internationale festivals van klassiek tot jazz en trekt daardoor vele toeristen en muziekliefhebbers aan. Jaarlijks terugkerende festivals zijn 'Virtuosos', 'Contrasts' en het 'Alfa Jazz Fest'. Het Alfa Jazz Festival 2017 met het Avishai Cohen Trio is opgenomen door Paramax Films voor Mezzo Classic and Jazz TV.

De muziek in combinatie met de rijke architectuur uit de periode van Habsburgers en de vele musea zijn een rijke culturele voedingsbodem voor het INSO-orkest.

[socialbuttons]

Enthousiast

Enthousiaste jonge professionele musici die steeds weer creatief opzoek zijn naar nieuwe wegen en vormen binnen de klassieke muziek. Hun vernieuwende ideeën worden ook uitgedragen tijdens hun jaarlijkse concertreizen in Europese landen, maar ook buiten Europa, zoals in China en Colombia.

Het INSO-orkest heeft een groot repertoire van Barok tot contemporaine muziek. Het romantische repertoire is hun grootste kracht en passie.

Vanaf 2017 is INSO-Lviv Orchestra in residence voor het Internationale Johannes Brahmsconcours in Poertschach (Oostenrijk).

Awards
• Radio Swiss Classic Award;
• 'Golden Disc' Award Franz Xaver Mozart Pianoconcerten
• Radio Swiss Classic Award Schumann - Beethoven Award;
• BACH Marathon Lviv - Ready. Steady. BACH! Het record voor de langste live uitvoering van Bachmuziek.

De stad LVIV

De Stad Lviv, de thuishaven van INSO

Het is niet de eerste bestemming waaraan Nederlandse toeristen denken bij het plannen van een stedentrip. Toch mag Lviv in Oekraïne met recht een trekpleister genoemd worden die nog grotendeels onontdekt is. Onterecht. De stad – niet ver van de grens met Polen – behoort tot de grootste en meest indrukwekkende steden van het land. Het is een belangrijke economische maar vooral culturele motor van Oekraïne. 

Levendig en vol met ambitie. Het is geen toeval dat het orkest INSO, afkomstig is uit Lviv. Cultuur wordt in Lviv met  een hoofdletter geschreven. 

Het is vooral een plaats die een eindeloze reeks bezienswaardigheden telt die eigenlijk elke cultuurliefhebber ooit een keer gezien moet hebben. Lviv heeft een charme vergelijkbaar met bijvoorbeeld Boedapest, Praag of Wenen, 

De stad wordt gekenmerkt door prachtige parken en gebouwen in de charmante Rococo stijl die Lviv een uniek karakter verschaffen. Kerken, kathedralen, pittoreske pleinen, hofjes en een zeer imposant Operagebouw evenals Ballet Theater. Niet voor niets heeft Unesco het centrum van Lviv op de lijst met werelderfgoed geplaatst. Een bezoek aan de Sofie Kathedraal en de St. Michael Gouden Dom kathedraal mogen niet ontbreken tijdens een verkenningstocht door het centrum. 

De geschiedenis van Lviv is turbulent. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad drie jaar bezet door de Nazi’s. Daarna werd Lviv – net als de rest van Oekraïne – onderdeel van de Sovjet- Unie tot deze uiteenviel. Inmiddels is Lviv niet alleen vanuit cultuurhistorisch oogpunt een hotspot, dit geldt ook voor het culturele leven. De stad is ‘trendy’ en ontwikkelt zich razendsnel. 


Lees ook:

Spanish Dance M.Skoryk

INSO komt naar Concertgebouw Amsterdam

Bachanale