OPERA GALA 2023

Concertgebouw Amsterdam 25 & 26 febrari 2023

In mei 2024 is er weer een OPERA GALA !

Klik en krijg alle informatie en tickets voor opera gala 2024

OPERA GALA 2023

CONCERTGEBOUW AMSTERDAM

De Nationale Opera Timisoara

De Nationale Opera van Timisoara

onderleiding van Raymond Janssen

De mooiste aria’s & operakoren uit o.a.

Nabucco – Il Trovatore – Carmen -  La Traviata en  Tosca


Op zaterdag 25 en zondag 26 februari vertolken De Nationale Opera van Timisoara onder leiding van dirigent Raymond Janssen wereldberoemde aria’s, koren, duetten en terzetten uit o.a Nabucco, Il Trovatore, Carmen, La Traviata en Tosca.


Een Opera Gala vol hartstocht en passie.

 

Timisoara in 2023 Culturele hoofdstad van Europa

 

De stad Timisoara is in 2023 benoemd tot culturele hoofdstad van Europa!

Het is dan ook niet vreemd dat de Nationale Opera van Timisoara in hun grootste bezetting samen met Internationaal gerenommeerde solisten naar het Concertgebouw in Amsterdam komt.


De Nationale Opera Timisoara 


Timisoara was en is nu ook het meest dynamische culturele centrum van het westelijke deel van Roemenië, de uniek geografisch gelegen stad biedt de samenvloeiing van Midden- en Oost-Europese cultuur. Gelegen op 700 km afstand van de 13 Europese hoofdsteden, had Timisoara in de loop van de tijd een continue verbinding met de waarden van de diverse continentculturen. Ook maakt de multi-etnische en multiculturele bevolking behorend tot verschillende religies Timisoara tot een model van Europese beschaving. Er is een lange traditie te beginnen met Mozart, Brahms en Franz Liszt die tot op vandaag wordt voortgezet. De Nationale Opera heeft een breed en traditioneel repertoire met opera-, operette-, ballet- en operavoorstellingen voor kinderen, uitgevoerd zowel in binnen- als buitenlandse theaters. Veel publieke waardering bracht de Nationale Opera met succes naar de meeste Europese landen (Oostenrijk, België, Bulgarije, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje), evenals in landen zoals: India en Qatar. De opera staat momenteel onder leiding van Christian Rudik.


Niet voor niets werd de stad Timisoara voor 2023 tot culturele hoofdstad van Europa benoemd.Ouverture


Het Orkest speelt met gedrevenheid onder leiding van dirigent Raymond Janssen enkele wervelende ouvertures en het aangrijpende intermezzo uit de opera Cavaleria Rusticana van Mascagni gevolgd door het grandioze en overbekende Paaskoor ‘Regina Coeli’ uit de gelijknamige opera.

 

De Roemeense connectie


Voor de regelmatige concertbezoekers is het al meer dan een decennium bekend dat dirigent Raymond Janssen ook tournees met Roemeense musici volle zalen trekt en zelfs al viermaal Roemeense musici samen met Oekraïens musici drukbezochte concerten in ons land hebben verzorgd.
Hij ontving daarvoor van de Roemeense President Klaus Johannis een hoge onderscheiding.
Het mag dan ook geen wonder heten dat hij speciaal is uitgenodigd voor het openingsconcert op 22 februari in de Opera van Timisoara, dit in het kader van Timisoara Culturele Hoofdstad van Europa.

Dirigent Raymond Janssen maakt al jarenlang furore met o.a. de Carmina Burana, de Star Wars suite, het Verdi requiem en de diverse Opera Gala’s voor uitverkochte zalen. Eerder werd de muziek uit The Lord of the Rings trilogie met verve tot leven gebracht tijdens een bijzondere concertreeks evenals de Matthäus-Passion en het Mozart requiem.