DE BOOGIEWOOGIEPIANOSTIJL
31 maart 2017 

DE BOOGIEWOOGIEPIANOSTIJL

DE BOOGIEWOOGIEPIANOSTIJL

De boogiewoogie is een pianostijl die ontstaan is na de afschaffing van de slavernij in Amerika. De pianisten die voornamelijk in eenvoudige kroegen, de barrelhouses, speelden waren erg populair. Zij genoten deze populariteit omdat zij rondtrokken van stad naar stad en tussen hun pianospel in de nieuwtjes doorgaven die zij onderweg en in andere steden hoorden. De barpianisten van die tijd verplaatsten zich per trein, soms ook liftend op goederentreinen.

De boogiewoogiestijl komt voort uit het ritme van de trein ofwel de cadans. Dit ritme vermengt met de blues elementen legde de basis voor een nieuwe strakke pianostijl, die een strak helder motief in de linkerhand herhaalt en de rechterhand ruimte geeft tot improvisatie. In eerste instantie was de ragtime het voorbeeld.

De boogiewoogie als stijl kwam tot bloei rond 1920, de tijd waarin ook grote songwriters als de gebroeders Gershwin actief waren. De opmars van de elektriciteit en de grammofoonplaat maakten dat het spel van de boogiewoogiepianisten vastgelegd en verspreid kon worden. Nog steeds heeft deze pianostijl een grote populariteit.

De boogiewoogie is ook een dansstijl die rond 1950 vanuit Amerika door militairen naar Europa gebracht werd. De boogiewoogie is een Rock-‘n-roll dansstijl verwant aan de Lindy hop.

Over de schrijver
Reactie plaatsen