Raymond Janssen dirigeert Previn en Gershwin
23 mei 2018 

Raymond Janssen dirigeert Previn en Gershwin

Raymond Janssen dirigeert Previn en Gershwin met het International Symphony Orchestra (INSO) tijdens het Virtuozenfestival op 2 juni 2018 in Lviv.

VIRTUOZENFESTIVAL LVIV

Op 2 juni 2018 vindt het jaarlijkse Virtuozenfestival plaats in Lviv, een authentieke stad in West-Oekraïne, die haar historische kern heeft kunnen behouden doordat er geen bombardementen op plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met zijn vijf orkesten, meerdere koren en een operahuis ontworpen door August Sicard von Sicardsburg, die ook tekende voor de Weense staatsopera, vormt Lviv het perfecte decor voor internationale festivals, zoals Virtuosos en Contrasts, evenals het Alfa Jazz Fest, waarop vorig seizoen het Avishai Cohen Trio door Paramax Films op camera werd vastgelegd voor Mezzo Classic en Jazz TV.

DUBBELCONCERT VOOR VIOOL EN CONTRABAS

Raymond Janssen, die als onafhankelijke dirigent internationale producties opvoerde in alle bekende operahuizen en concertgebouwen van Europa, gaat tijdens het Virtuozenfestival het dubbelconcert van André Previn voor viool en contrabas ten gehore brengen, samen met het International Symphony Orchestra (INSO).

INSO

Het International Symphony Orchestra is een jong orkest dat een prominente plaats inneemt binnen het rijke culturele leven van Lviv. In 2017 haalde Raymond Janssen hen voor het eerst naar Nederland voor een tournee met Carmina Burana. Vier voorstellingen in het Concertgebouw Amsterdam vormden het hoogtepunt, naast optredens in De Doelen (Rotterdam), het World Forum Theater (Den Haag) en MartiniPlaza (Groningen). Behalve dirigent is Raymond Janssen ook de initiator van Cadenza European Art Productions; met deze organisatie legt hij internationale verbindingen binnen de muziekwereld met de focus op Midden-Europa. Zo werkte het INSO tijdens de Carmina Buranatournee 2017 voor het eerst samen met het New Romanian Symphony Choir uit Timișoara.

SOLISTEN

Het dubbelconcert voor viool en contrabas van André Previn wordt uitgevoerd onder leiding van Raymond Janssen door violist Ilya Gringolts en contrabassist Ruslan Lutsyk.

Ilya Gringolts

De Russische violist en componist Ilya Gringolts studeerde viool in Sint-Petersburg en aan de befaamde Juilliard School in New York, en hij volgde les bij Itzhak Perlman. Gringolts bespeelt de ex-Kiesewetter Stradivariusviool, die hij in bruikleen heeft van de Stradivari Society Chicago, en hij maakte met dit beroemde instrument diverse cd’s voor de labels Onyx en Deutsche Grammophon.

Ruslan Lutsyk

De uit Lviv afkomstige contrabassist Ruslan Lutsyk is eerste contrabassist van het Tonhalle Orchester uit Zürich en tevens docent aan het conservatorium van Bern. Ruslan geeft masterclasses in Zwitserland, Polen en de USA. In 2013 initieerde hij, onder de hoede van Valery Gergiev, de Golden Bass International Double-Bass Competition.

ANDRE PREVIN

Het dubbelconcert, geschreven voor viool, contrabas en orkest, is een van de laatste composities van de Amerikaanse componist André Previn. Doordat Previn een grote affiniteit had met jazz, bevat het veel jazzelementen. Voor het album My Fair Lady met Shelly Manne en Leroy Vinnegar ontving hij in 1956 de eerste gouden plaat in de geschiedenis van de jazz.

Previn, die vijf keer trouwde, o.a. met de bekende Hollywoodactrice Mia Farrow, componeerde dit werk voor zijn laatste vrouw, de Duitse violiste Anne-Sophie Mutter.

RAYMOND JANSSEN DIRIGEERT PREVIN EN GERSHWIN MET INSO

Toen de organisatie van het Virtuozenfestival aan Raymond Janssen vroeg om op 2 juni 2018 te komen dirigeren, opperde hij – met één dubbelconcert vul je namelijk geen avond – om er een Amerikaans programma van te maken. Janssen zal het concert in Lviv openen met enkele delen uit de Star Warssuites van John Williams, muziek uit de bekende filmfranchise, om dan pas over te gaan op het dubbelconcert.

Na de pauze zal hij o.a. An American In Paris opvoeren, een symfonisch gedicht van George Gershwin, gecomponeerd naar de gelijknamige film. Dit was, evenals Porgy and Bess, een van de succesnummers drie jaar geleden tijdens de tournee met het Gershwin Gala (2017).

Wie er dit jaar niet bij kan zijn op het Virtuozenfestival in Lviv, kan later genieten van de beelden die door een professionele cameraploeg zullen worden gemaakt.

Meer informatie over Raymond Janssen is te vinden op zijn persoonlijke website: www.raymond-janssen.com

Muziek is een beleving!

@musicpress

Over de schrijver
Reactie plaatsen