DE VIOOL - STRIJKINSTRUMENTEN SNAARINSTRUMENTEN

DE VIOOL - STRIJKINSTRUMENTEN SNAARINSTRUMENTEN

De viool is een snaarinstrument en is het hoogste instrument binnen de strijkinstrumenten. De viool heeft vier snaren die tot trilling worden gebracht door een strijkstok of getokkeld kunnen worden, dit noemen we pizzicato. De vingers van de linkerhand drukken op de snaar waardoor deze verkort wordt en de toon hoger klinkt. Elke snaar heeft een aparte stemming G-D-A-E. We vergeten vaak dat de strijkstok zeker zo belangrijk is als het instrument zelf. De houten klankkast die zorgt voor de resonantie van de snaren, is voorzien van F gaten.

De viool heeft een groot toonbereik van lage sonore klanken tot uiterst hoog in flageolet. Daardoor kan dit strijkinstrument ingezet worden als solo-instrument of als orkest instrument. Binnen een orkest is de viool veelal de melodie hebbende stem.

Ook wordt de viool graag gebruikt binnen de kamermuziek, in duo’s, trio’s en het strijkkwartet. De viool wordt ook gebruikt in volksmuziek en zigeunermuziek.

De meest bekende vioolbouwers kwamen uit Italië met aan top Antonio Stradivari en Amati.

Bekende violisten: Enescu, Paganini, Theo Olof, Anne-Sophie Mutter, Pablo de Sarasate, Jascha Heifetz, David Oistrach, Maxim Vengerov.
Reactie plaatsen