De contrabas - de laagste tonen

De contrabas - de laagste tonen

De contrabas is het strijkinstrument dat de laagste tonen voortbrengt. doormiddel van een strijkstok of het tokkelen van de snaar, pizzicato genoemd. Er zijn twee gangbare speeltechnieken bovenhandse strijktechniek met een franse strijkstok en de onderhandse techniek die gebruik maakt van de Duitse onderhandse stok.


Het is een groot instrument en wordt daarom staand bespeeld of zittend op een speciale hoge kruk.


Het is opmerkelijk dat de snaren niet in kwinten (zoals bij de viool en altviool) maar in kwarten zijn gestemd, E-A-D-G. Met zijn lage zware klank vormt de contrabas het fundament van een orkest.


De vorm van het instrument is bijzonder, het heeft afhangende schouders. Dit komt omdat de contrabas voortkomt en behoort tot de familie van de viola da gamba, anders dan de viool en de cello die afstammen van de vioolfamilie.


De contrabas vinden we in een strijkorkest en symfonieorkest. Daarnaast is het instrument te vinden in de jazz waar men graag de stalen snaren ruilt voor darmsnaren omdat het instrument vooral tijdens het pizzicato spelen een bijzondere sound krijgt.


Nick Smit
Door

Nick Smit

op 17 Dec 2023

In beschrijvingen van de contrabas worden telkens de 'afhangende schouders' genoemd, maar ik kan nergens vinden waar die schouders dan te zien zijn. Als u dit toevoegt bent u de eerste en voorlopig de enige.

Reactie plaatsen