Spanish Dance Myroslav Skoryk
24 augustus 2017 
in Artikel

Spanish Dance Myroslav Skoryk

Spanish Dance met INSO-Lviv

Spanish Dance Myroslav Skoryk3Myroslav Skoryk is een van de belangrijkste Oekraïense componisten die naast componist ook uitvoerend musicus en musicoloog is. Het muzikale oeuvre van Skoryk is buitengewoon veelkleurig: hij schreef opera’s, een ballet, een requiem, een concert voor orkest en soloconcerten voor de meest uiteenlopende instrumenten. Eveneens bewerkte hij composities uit het Oekraïens muzikale verleden, schreef muziek voor ca. 40 films alsmede jazz- en populaire muziek. Zijn stijl is gelijktijdig modern, expressief en speels.

Oekraïense folklore

Myroslav Skoryk is diep geworteld in de Oekraïense folklore, in het bijzonder de folklore van de Karpaten, maar hij gaat ook invloeden uit de pop- en jazzmuziek niet uit de weg.

Gedeporteerd naar Siberië

Skoryk is in 1938 geboren in Lviv. In 1947 werden hij en zijn familie net als vele Oekraïense intellectuelen gedeporteerd naar Siberië. Pas na de dood van Stalin werd het de familie toegestaan terug te keren naar Oekraïne. Hij zette zijn studies voort in Moskou bij o.a. Dmitrij Kabalevski. In 1966 werd Skoryk docent compositie aan het conservatorium van Kiev. Daarop volgend werd hij in 1985 professor. Onder zijn studenten zijn vele succesvolle componisten uit Oost en West. Hij werd onderscheiden met onder meer de prestigieuze Sjevtsjenkoprijs en kreeg de titel ‘Volksartiest van de Oekraïne’. Zijn werk wordt over de hele wereld uitgevoerd.

Spanish Dance

De ‘Spanish Dance’ van Myroslav Skoryk is een juweeltje van Habaneraritme waarbinnen zowel doordringende als hartverwarmende romantiek tot uitdrukking komt.

De Spanish Dance doet meteen denken aan gitaarspel, stampende voeten en felgekleurde flamencojurken. Maar er is meer, vanuit de historie is de Spaanse Dans ‘de communicatiedans’ bij uitstek. Woorden waren niet nodig om uit te drukken wat er in de ziel speelde. Expressie van sensualiteit, elkaar veroveren, beminnen of afstoten vormen de basis van een magisch spel door middel van lichaamstaal en muziek.

Daarom is het begrijpelijk dat de meeste componisten zich aangetrokken voelen tot een zo krachtige dansvorm met ritme en exotische harmonieën die teruggrijpen naar een Arabische afkomst. De Spaanse Dans heeft zelfs een eigen toonladder, een mineurladder met een kleine secunde, ook te interpreteren als een frygische toonladder.

Omdat de Spaanse Dans voortkomt uit een vermenging van culturen is het ook niet verwonderlijk dat deze herinnert aan de tango.

De Spanish Dance van Skoryk begint met een Habaneraritme waarboven een trotse sensuele melodie klinkt, die overgaat in een snel en stampend ritmisch deel, om daarna terug te keren naar het beginthema.

Spanish Dance Myroslav Skoryk te beluisteren tijdens de Carmina Buranatournee 2017

The International Symphony Orchestra INSO uit Lviv-Oekraïne zal voor de pauze tijdens de Carmina Burana concerten in november 2017, naast de Ouverture Taras Bulba van Land genoot M. Lysenko, de ‘Spanish Dance’ uitvoeren. Het INSO-orkest staat onder leiding van de Nederlandse dirigent Raymond Janssen.

Deze concerten vinden plaats in de Doelen Rotterdam, Concertgebouw Amsterdam, MartiniPlaza Groningen, Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven, Apeldoorn en Groningen. lees verder

Dirigent Raymond Janssen

Myroslav Skoryk raymond janssenRaymond Janssen is meerdere malen als gastdirigent uitgenodigd in Oekraïne. Tijdens het Myroslav Skoryk festival 2013 in Kiev dirigeerde hij The Kiev Soloists met een programma dat uitsluitend werken van Myroslav Skoryk bevatte.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen