Page content

article content

INSO Lviv speelt TARAS BULBA van M.Lysenko

INSO LVIV speelt TARAS BULBA van M.Lysenko in het Concertgebouw Amsterdam olv Raymond Janssen tijdens de november 2017 tournee met Carmina Burana. Naast het Concertgebouw in de Doelen Rotterdam, World Forum Den Haag, Frits Philips Muziekgebouw Eindhoven, Martini-Plaza Groningen, Apeldoorn en Oudenbosch.

Klik hier voor meer informatie

M. Lysenko Taras Bulba

M. Lysenko- TARAS BULBADe uit Oekraïne afkomstige Mykola Lysenko componeerde zijn ouverture Taras Bulba als opmaat tot zijn gelijknamige opera. Deze virtuoze ouverture spreekt enorm tot de verbeelding van de luisteraar. Het is ook niet verwonderlijk dat deze compositie vaak terug te horen is als filmmuziek. Mykola Lysenko was een nationalist ‘pur sang’ hij verzamelde tijdens zijn leven Oekraïense volksmuziek die hij arrangeerde en verwerkte in zijn composities. Als dirigent en pianist voerde hij deze uit tijdens zijn vele tournees

Taras BulbaOver M. Lysenko Taras Bulba

In het 17e-eeuwse Oekraïne strijden de kozakken met de Polen om de Turken te verdrijven. De Polen hebben aan de kozakken de controle over de steppen beloofd, maar ze komen die belofte niet na en verjagen de kozakken. Kozakkenleider Taras Bulba leidt zijn zonen op tot krijgslieden in de hoop ooit de steppen te heroveren op de Polen. Het lot wil dat zijn zoon Andrej verliefd wordt op een Poolse prinses. Wanneer Taras Bulba later met zijn kozakken optrekt tegen de door de Polen bezette stad Doebno, verneemt Andrej dat zijn geliefde daar verblijft. Om haar te redden pleegt hij verraad en dat leidt tot zijn ondergang. M. Lysenko Taras Bulba verteld dit Kozakken verhaal in zijn ouverture.

Lees meer over INSO Lviv

carmina burana eindhoven benefit

Bezoek het CARMINA BURANA BENEFIETCONCERT in Eindhoven op 15 november 2017, klik op de afbeelding voor meer informatie

Comment Section

0 reacties op “INSO Lviv speelt TARAS BULBA van M.Lysenko

Plaats een reactie


*