VERDI Ouverture Nabucco

De Verdi Ouverture Nabucco, is een van de meest geliefde ouvertures uit het opera repertoire. De melodie uit het alom bekende slavenkoor, de ritmiek van het brisante middendeel en een bombastische finale zijn aangrijpend.

Het libretto is gebaseerd op de verhalen over Nebukadnezar II, koning van het Babylonische Rijk. In eerste instantie werd het libretto aan de Duitse componist Otto Nicolaï gegeven die echter weigerde de opera te componeren. Uiteindelijk kwam het Libretto als een derde keuze bij Verdi terecht. De eerste opvoering van Nabucco vond plaats op 9 maart 1842 en werd voor de jonge componist een daverend succes.

Nabucco vertelt over de confrontatie tussen dictatuur, zelfzucht en macht. Het is een verhaal over de nationaliteit van volkeren en hun religie, een onderwerp dat ook in deze tijd actueel is. Het ultieme hoogtepunt en tevens het meest bekende stuk van Nabucco is het indrukwekkende Slavenkoor 'Va Pensiero' waarin het koor z’n vaderland bezingt. Het Slavenkoor wordt als het tweede Italiaanse volkslied beschouwd. Een aangrijpende opera die z’n weerga niet kent.
Reactie plaatsen