Strijkorkest

Strijkorkest

Een strijkorkest strijkersensemble genoemd is een orkest, dat alleen bestaat uit strijkinstrumenten. Een geliefde combinatie is 6 eerste violen, 5 tweede violen, 4 altviolen, 3 cello’s en een contrabas. In de niet klassieke muziekliteratuur kan de bezetting afwijken. In combinatie met een bigband worden vaak de contrabassen weggelaten. In popmuziek zijn we regelmatig dat een strijkorkest  uitsluitend violen bestaat. In Musical-orkesten wordt doorgaans de altviool weggelaten. Ook de makers van filmmuziek zoals Hans Zimmer laten graag de altviool weg en maken de keuze om gedeelde celli in te zetten, ook wel divisie spel genoemd.

Ook zijn er strijkorkesten die bestaan uit acht cello's  bijvoorbeeld "Bossa-nova" Variacioes brasileiras op. 36" van Wilhelm Kaiser Lindemann.

Een strijkorkest vormt de basis van een symfonie-orkest.

In de barok werd een verdubbeling van de strijkinstrumenten door blaasinstrumenten slechts summier aangeduid met een ad libitum. Naar gelang er blaasinstrumenten aanwezig waren, werden deze ingezet.

Sinds de klassieke periode werden de bezettingen concreet aangegeven en is de bezetting van 12 eerste violen-10 tweede violen-8 altviolen-6 celli en 4 contrabassen standaard geworden. Dirigenten als Herbert von Karajan gaven de voorkeur om ook het klassieke repertoire en vooral Beethoven met een grotere strijkers bezetting te spelen. Daardoor moesten de houtblazers verdubbelt worden om tot een homogene klank te komen. In de huidige tijd gaat men steeds meer terug naar kleinere bezetting.

In de romantische en post romantische muziek werd het strijkorkest binnen een symfonie orkest rigoureus uitgebreid. Een grote strijkers bezetting  maakt een meer warme en expressieve klankkleur die zich beter laat mengen met de blazers. De keuze voor en grote strijkers bezetting hangt altijd samen met klankkleur en nooit met volume.

In orkestwerken in en na de romantiek worden de strijkinstrumenten ook vaak divisie ingezet. De groep eerste violen wordt nog eens verdeeld in bijvoorbeeld 3 tot zelfs 6 afzonderlijk te spelen stemmen.
Reactie plaatsen