De trompet - briljante klank - koperblazers

De trompet - briljante klank - koperblazers

De trompet is het hoogste instrument binnen de koperblazers met een zeer lange historie. Rond 3000 jaar geleden werd de eerste trompet gebouwd. Een eenvoudige lange buis zonder ventielen en gegoten uit brons. Ze werden gebruikt als signaal instrument en tijdens religieuze ceremonies. Pas sinds 1300 wist men hoe het instrument te buigen, hierdoor werd het instrument compacter. Vanaf 1600 maakte de trompet een bloeiperiode door in de barok. Men gebruikte een natuurtrompet.


Bekende muziekstukken uit die tijd zijn het concert voor 2 trompetten in C van Antonio Vivaldi of het Brandenburgs Concert nr. 2 van Johann Sebastian Bach.


Heinrich Stölzel en Friedrich Blühmel ontwikkelden onafhankelijk van elkaar het ventielsysteem en werd het mogelijk een chromatische toonladder te spelen. Door de ventielen kon men de buis gemakkelijk verlengen en inkorten waardoor er hogere of lagere tonen onstaan.


De trompet is een geliefd instrument en wordt in bijna alle muziekstijlen ingezet. In de klassieke muziek komt hij bijvoorbeeld in symfonie- en kamerorkesten voor in combinatie met de trombone en tuba, maar ook in kleinere ensembles zoals het koperkwintet, en als solo-instrument.


De trompet wordt ook gebruikt, in de jazz, in bigbands en in de popmuziek. Bekende voorbeelden van jazztrompettisten zijn Miles Davis, Chet Baker en Louis Armstrong.


De trompet wordt ook veel in de harmonie- en fanfareorkesten gebruikt. Verschillende soorten trompetten: • Piccolotrompet • Bastrompet • Schuiftrompet • Pockettrompet • Aïdatrompet.


fenna
Door

fenna

op 02 Feb 2024

cool voor mij spreekbeurt

Reactie plaatsen