Nelly Miricioiu

Nelly Miricioiu

Nelly MiricioiuNelly Miricioiu is in Nederland misschien wel een van de bekendste Roemeense opera zangeressen omdat zij nog steeds met regelmaat in ons land te horen is bij o.a. de Reis opera. Enkele jaren geleden als Norma in de gelijknamige opera van Vincenzo Bellini en tijdens de vele belcanto concerten waarin zij schitterde met haar voor dit repertoire ideale stem. Sinds 1986 was zij ook regelmatig te horen tijdens de Vara Matinée in het Concert gebouw Amsterdam.

Nelly Miricioiu en Belcanto

Naam maakte zij vooral als Belcanto zangeres in opera’s van Donizetti en Bellini. Zij zong in alle grote operahuizen ter wereld met o.a Domingo, Carreras, Jose Curas, Roberto Alagna, Renato Bruson en Alfredo Kraus als partners. Zij maakte haar debuut in 1982 in Covent Garden met Nedda in I Pagliacci met John Vickers, Piero Cappuccili en Thomas Allen. Een jaar later in La Scala met Lucia di Lammermoor. Daarna werd zij een van de meest gevraagde solisten voor het Belcanto repertoire. Nelly Miricioiu maakt een lange carrière en is nog steeds te vinden op de agenda van internationale concertpodia.

De Nederlandse sopraan Christina Deutekom bouwde een wereldcarrière op met het belcanto repertoire van Donizetti, Bellini en Rossini. Na de tweede wereld oorlog kwam er een nieuwe opbloei van deze stijl door de successen van Maria Callas, Joan Sutherland en Montserrat Caballê.
"A rare vocal phenomenon of this century" - Damien Colas, La Discotheque de L'Avant-Scene Opera 

Reactie plaatsen