Verginia Zeani

Verginia Zeani

virginia zeaniVerginia Zeani werd geboren in 1925 in Solovăstru en studeerde literatuur en filosofie aan de universiteit van Boekarest. Gelijktijdig startte zij in Boekarest haar zangstudie bij Lucia Anghel en Lydia Lipkowska.

Haar zangcarrière starte in Italië. Kenmerkend voor haar is dat zij vaak als vervangster van Maria Callas optrad en nadien in 1960 ook voor de geïndisponeerde Joan Sutherland in Covent Garden.

De gemaakte televisie opname van deze voorstelling van La Traviata (die ze in totaal 684 maal zong) wordt nog steeds als een uitzonderlijke beleving in de opera geschiedenis geroemd. Ondanks dat zij pas vlak voor de voorstelling arriveerde in Covent Garden en slechts tijd had voor het aanpassen van de kostuums. Na dit daverend succes was haar naam een begrip. Ook op You Tube is deze voorstelling van 1960 nog te beluisteren. Een zanger vervangen zonder repetitie is een risico en een enorme krachtinspanning. De vervanger weet niet hoe het decor er uitziet, het kostuum past nooit helemaal perfect en ruikt naar je voorganger, alle rekwisieten liggen op een andere plaats en je weet niet wie je collega’s zijn en hoe ze acteren op het podium. Daarnaast zijn alle tempi iets anders waarbij de invaller alleen kan hopen op een ervaren dirigent met een bijzondere aandacht voor de zanger.Virginia Zeani werd meteen bekend om haar zeldzame vermogen om individuele betekenis te geven aan de muziek die zij zong in een zeldzame synthese van belcanto en interpretatie. Haar stem bezat een magisch timbre die herinnert aan gesluierde melancholie met een nobel gecontroleerde passie. Ze zong met vele beroemde collega’s waaronder: Beniamino Gigli, Carlo Bergonzi, Nicolai Gedda, Alfredo Kraus, Jon Vickers, Luciano Pavaro en Placido Domingo, Giulie a Simionato, Fedora Barbiere, Shirley Verre , Grace Bumbry, Tito Gobbi, Boris Christoff, enz. Het Magazine Opera noemde haar passend “a discreet legend”.

Reactie plaatsen