Voorwoord dirigent Raymond Janssen Carmina Burana 2023 De Magie van het moment
06 december 2023 

Voorwoord dirigent Raymond Janssen Carmina Burana 2023 De Magie van het moment

Voorwoord Programmaboek door dirigent Raymond Janssen Carmina Burana 2023 "De Magie van het moment"

De Magie van het moment…

Ofwel de fascinatie van hoe alles bij elkaar komt tot een bijzonder moment, vergelijkbaar met een trechter. Een excellent koor en orkest komt uit een land in oorlog naar Nederland en bereid zich voor om de Carmina Burana uit te voeren:

De dirigent gaat voor de repetities drie weken naar Oekraïne, solisten worden geselecteerd en geëngageerd. In de theaters wordt alles in gereedheid gebracht van garderobe tot pauze en drankje, van programmaboek tot de juiste belichting. Heel veel medewerkers zijn betrokken bij dit proces om alles in goede banen te leiden. Dan, verspreid door het land ziet u de aankondiging, koopt een ticket met verwachtingen, u verheugt zich op een avond uit en onderneemt de reis naar de concertzaal.

En dan,

ontmoeten we elkaar, daar op dat smalste punt van de trechter. We zijn klaar voor het delen van een bijzonder en lang verwacht moment. Een puur moment, zonder correcties, alleen passie en concentratie om na die schrikseconde van stilte vóór de eerste paukenslag van de Carmina Burana meegetrokken te worden in een klankverhaal. Meebewegen met de stroom van muziek zonder enige afleiding. De abstracte partituur wordt omgezet in aangrijpende klanken waarbij iedereen een eigen beleving construeert, passend bij zijn eigen situatie.

Die eerste paukenslag is als de geboorte en het ontstaan van nieuw leven. De structuur staat vast maar alles kan gebeuren net als in een volledig mensenleven, soms met nieuwe wegen en met Ups en Downs.

Vanavond hoort u opnieuw een grandioos slot met het “O Fortuna”. We zijn gevangen door deze majestueuze klanken die ieder voor zich een eigen betekenis geeft. We luisterden naar alle schakeringen van belang zoals, liefde, feest, hartstocht, hebzucht en twijfel.

En daarna,

gaan we naar huis nadenkend en filosoferend over wat we gehoord en beleefd hebben. Koor en orkest gaat eveneens terug naar huis, naar Oekraïne en alles wat daar speelt.

We hebben hier samen een eerlijk moment gedeeld vol passie, attentie en overgave met het verlangen om te delen. U als publiek en wij als uitvoerenden. Beide partijen kwamen bij elkaar. Musiceren is ons hart blootgeven en luisteren is jezelf openstellen en ontvangen. Wanneer beide elkaar treffen bereiken we een moment van een onderlinge afhankelijkheid die ons kan verheffen tot een moment van absolute harmonie… “O Fortuna”!


Raymond Janssen, Dirigent

Over de schrijver
Reactie plaatsen