Antonio Vivaldi de Rode Priester

Antonio Vivaldi de Rode Priester

Antonio VivaldiAntonio Vivaldi , 1678-1741 was de beroemdste Italiaanse barokcomponist en de meest vruchtbare.


Meer dan 500 concerten, opera's, vocale en instrumentale werken. Zijn reputatie als vioolvirtuoos bracht hem internationale faam.


Antonio Vivaldi werkte vanaf 1703 voor het Pio Ospedale della Pietà een weeshuis voor zeer getalenteerde meisjes. Hij werd aangesteld als vioolleraar en later als componist. Het bestuur van het weeshuis heeft 2 concerten bij hem.


In 1713 begon hij met het schrijven van opera's voor de Venetiaanse theaters en vanaf 1723 opera's voor het carnaval in mantua en Rome.


Na een succesvolle periode kreeg hij een conflict met zijn opdrachtgevers. Het gerucht dat Antonio Vivaldi een affaire zou hebben met de zangeres Antonia Giraud en het feit dat Vivaldi tijdens het lezen hem in een diskrediet bracht. Hij behaalde de gunsten van het publiek en enkele opera's werden een flop.


Verbannen uit Ferrara reisde hij naar Wenen om muzikaal leider te worden aan het hof van Karel VI, hier stierf hij en werd op een armenkerkhof begraven.


Antonio Vivaldi behandelt de meisjes van het Pio Ospedale della Pietà over een uitstekend orkest. Onder zijn leiding als vioolvirtuoos kneed hij dit ensemble tot een van de beste in Italië. Bezoekers kwamen elke vrijdag naar het Pio Ospedale della Pietà om de concerten bij te wonen.


De vier jaargetijden zijn vier concerten voor viool en orkest en maken deel uit van een verzameling van 12 werken die in Amsterdam werden uitgegeven in 1725.


Met de vier jaargetijden laat Vivaldi zijn hele kunnen zien. Karakteristieken zijn de helderheid, dramatische effecten, ritmische vitaliteit.


Bach arrangeerde enkele van deze stukken voor het klavier. Veel van Vivaldi's composities zijn nog steeds niet gecatalogiseerd. De catalogus bevat nu 800 werken. Antonio Vivaldi had net als zijn vader, vuurrood haar en bezorgde hem de bijnaam "de Rode Priester"



Reactie plaatsen