Angelo Corelli

Angelo Corelli

Angelo CorelliAngelo Corelli, 1653-1713 de beroemdste violist van de Barok en na Monteverdi een van de invloedrijkste Italiaanse componisten van zijn tijd.

Angelo Corelli schreef slechts zes verzamelde werken die zeer bekend werden vanwege  hun harmonische verfijning en briljante stijl.

We weten weinig over deze Italiaanse componist. Hij bracht het grootste deel van zijn leven door in Rome omringt met prominente aristocraten en muziekliefhebbers. In 1700 stond hij daar aan het hoofd van de beroemde Accademia di Santa Cecilia.

Hij had een goede band met de in ballingschap levende Zweedse koningin.

Concerti Grossi

Angelo Corelli is vooral bekend geworden door zijn twaalf Concerti Grossi, die nog steeds op het repertoire staan van barok orkesten. Hij schreef deze concerti voor strijkers.

De term Concerto Grosso staat voor "groot orkest". Het was een populaire compositievorm in de 17e en 18e eeuw. Het concerto grosso bestond meestal uit een groep solisten "concertino" en een tutti groep "ripieno" genoemd. Concerto grosso verwijst zowel naar de ensemble grote, als naar de compositie vorm. Later ontwikkelde zich uit het concerto grosso het solo-concert.

Angelo Corelli de violist

Als violist ontwikkelde hij nieuwe speeltechnieken zoals de dubbelgreep, arpeggio’s en de messa di voce techniek, een geleidelijk aanzwellende en afnemende lange noot.

Hij was tevens de viool leraar van Antonio Vivaldi en had een grote invloed op componisten zoals Bach en Händel.

De Sonates opus 5 van Corelli behoren tot de mooiste vioolsonates uit de barok. Ze beïnvloedden een volledige generatie barokcomponisten en waren reeds tijdens zijn leven buitengewoon populair. De vioolsonates geven de uitvoerder veel ruimte voor geïmproviseerde versieringen en cadenza's.

Sonata da camera en de Sonata da Chiesa


De componist Angelo Corelli was in zijn tijd de belangrijkste vertegenwoordiger van de Sonata da camera en de Sonata da Chiesa.

Van zijn 12 kamersonates voor viool en basso continuo is het meest bekend de variatiereeks op "La Follia".

De 24 triosonates voor twee violen en cello zijn qua vorm samengesteld uit:
  • 12 kerksonates ofwel sonata da chiesa
  • 12 suites sonata da camera

 

Reactie plaatsen