Georg Friedrich Händel

Georg Friedrich Händel

Georg Friedrich HändelGeorg Friedrich Händel, 1685-1759 vormde de synthese tussen de Duitse instrumentale en de Italiaanse operastijl.

Aan de Hamburgse opera verbonden schreef hij zijn eerste opera ‘Almira’.

Vervolgens reisde hij naar Italië waar hij kennis maakte met de Italiaanse opera stijl. Terug in Duitsland werd hij kapelmeester aan het hof van de keurvorst.

Georg Friedrich Händel was voor zijn tijd een echte ondernemer en zag zijn mogelijkheden in Londen waar de Italiaanse opera sterk in opmars kwam.

Hij kreeg toestemming van de keurvorst om naar Engeland te reizen waar hij zijn eerste succes vierde met de opera Rinaldo. De keurvorst besteeg in 1713 de Engelse troon als George I en Händel kreeg nu een aanstelling aan het Engelse hof.

Als ondernemer investeerde Georg Friedrich Händel In zijn eigen opera producties waardoor zijn vermogen soms groeide maar evenredig snel slonk door grote verliezen.

Georg Friedrich Händel, heldere en dynamische stijl

Zowel zijn opera’s als zijn instrumentale werken kenmerken zich door een dynamische harmonische expressie, zij zijn zowel melodieus als virtuoos - effectvol. Zelfs zijn contrapunt passages behouden hun helderheid en glans.

Georg Friedrich Händel is een van de grootste en meest veelzijdige barok componisten. Zijn meest bekende werken zijn: Water Music, Music for the Royal Fireworks en de Messiah.

  
Reactie plaatsen