Georg Philipp Telemann - Tafelmuziek

Georg Philipp Telemann - Tafelmuziek

Georg Philipp TelemannGeorg Philipp Telemann, 1681-1767 duitse barok componist met internationale faam. Hij componeerde voor een breed publiek passend bij de smaak van dat moment.

Hij schreef graag voor amateur musici om thuis muziek te maken. Zijn bundel ‘Der Getreue Musik-meister’ was uiterst populair.

Georg Philipp Telemann werkte aan het hof in Polen en Duitsland waar hij in 1723 in de stad Hamburg werd aangesteld als Kantor. Een functie die hij de rest van zijn leven behield.

In 1722 weigerde hij de post van kantor in de Thomaskirche in Leipzig. Deze functie in Leipzig werd uiteindelijk aangeboden aan een derde keuze……J.S.Bach. Naast solo-triosonates, concerten, kwartetten en werken voor klavier schreef Georg Philipp Telemann veel vocale muziek. Op latere leeftijd waagde hij zich aan de opera waarvan hij er rond 50 componeerde. De bekendste daarvan is de komedie ‘Der Geduldige Socrates’.

Georg Philipp Telemann - Tafelmuziek

Telemann's Tafelmuziek is een grote cyclus in drie onderdelen, opgebouwd uit: een ouverture (voor tijdens het aperitief), een kwartet (voorgerecht), een concerto (hoofdgerecht), een trio (tussengerecht), een sonate (dessert) en tot slot (kaas met wijn of koffie), een zesgangen menu . Deze cyclus is een wonderbaarlijk werk vol fantasie en raffinement en knap opgebouwd. Kleurrijke combinaties van de meest verscheidene instrumenten en met een virtuoos gebruik van zowel de Franse ouverture als de Italiaanse trio- en solosonate. 

Reactie plaatsen