Tomaso Giovanni Albinoni - Adagio

Tomaso Giovanni Albinoni - Adagio

Tomaso Giovanni AlbinoniTomaso Giovanni Albinoni, 1671-1750 deze bemiddelde Italiaan componeerde alleen als tijdverdrijf. Aanvankelijk voor veel adellijke opdrachtgevers. Albini studeerde zang en voornamelijk viool en kon zich onbekommerd met muziek bezig houden.

Albinoni was een massa producent met meer dan 55 opera’s en 59 concerti van zijn hand. Zijn eerste opera Zenobia, regina de Palmireni ging al in 1694 in Venetië in première. Helaas zijn een groot aantal van zijn opera's verloren gegaan omdat deze tijdens zijn leven niet werden gepubliceerd.

Ofschoon Albinoni nooit in een dienstverband aan het hof, of de kerk verbonden was, nam hij rond 1700 toch opdrachten aan van de  hertogen van Mantua en Monferrato. Zijn nog steeds veel gespeelde en bekende suites op. 3, droeg hij zo in 1701 op aan de hertog van Toscane.

 

Gevoel voor melodie


Zijn gevoel voor melodie maakte hem bijzonder populair in zijn tijd en was een geduchte concurrent van zijn tijdgenoten A. Vivaldi en Angelo Corelli. Ook J.S.Bach bewonderde hem en bewerkte enkele van zijn Trio sonates. Bach gebruikte thema's uit de trio sonates om er vier fuga's mee te componeren.

In 1722 nodigde Maximiliaan II  van Beieren de componist uit om naar zijn hof in München te komen om daar om twee van zijn opera's uit te voeren.

De viool sonates van Albinoni werden rond 1740 gepubliceerd door een Franse muziekuitgever. Een lange tijd werd verondersteld dat deze composities postuum werden gepubliceerd. Albinoni overleed echter in 1750 aan diabetes. De laatste 10 jaar van zijn leven verbracht hij teruggetrokken in Venetië.

Het Adagio van Tomaso Giovanni Albinoni

Het overbekende ADAGIO voor orgel en strijkers, dat Albinoni tot op heden populair maakt is echter niet van zijn hand ! De componist is Remo Giazotto. Albinoni schreef alleen de baslijn voor deze compositie.

Remo Giazotto, componist van het "Adagio"van Albinoni

De Italiaanse componist en muziekcriticus Remo Giazotto (1910-1998) werd vooral bekend door het "Adagio" dat hij toeschreef aan Albinoni. In de jaren 50 publiceerde hij het Adagio voor orgel en strijkers. Giazotto beweerde fragmenten van een compositie van Albinoni te hebben gevonden tussen de tijdens de oorlog grotendeels verbrande manuscripten, van de Saksische Staatsbibliotheek in Dresden. Giazotto beweerde het stuk slechts te hebben gereconstrueerd. Ofschoon al snel twijfels ontstonden kon de grote populariteit van het Adagio niet meer gestopt worden en werd het meest bekende muziekstuk van Albinoni. Op 88 jarige leeftijd bekende Giazotto dat het verhaal achter het Adagio uit zijn fantasie was ontsproten.

Adagio van Albinoni en auteursrechten

Giazotto stierf in 1998, daar door is het bekende Adagio auteursrechtelijk beschermd tot 2068

Reactie plaatsen