Frederic Chopin

Frederic Chopin

frederic chopinFrederic Chopin, 1810-1849 de Poolse piano componist die de Parijse salons veroverde met zijn miniaturen. Nocturnes, Mazurka’s, Walsen, Balladen, Preludes en Impromptu’s.


Frederic Chopin was de piano-dichter met een verfijnde emotionele kracht. Hij beantwoorde volledig aan het beeld van de Romantische kunstenaar. Verbannen door revolutie uit zijn vaderland, lijdend aan tuberculose en verlaten door zijn minnares.


Vanwege het intieme karakter van zijn pianowerken, gaf hij de voorkeur aan privé optredens in de salons van de Parijse adel boven de inspanningen die gepaard gingen met publieke concerten.Frederic Chopin en George Sand,

frederic chopinIn 1836 werd hij door Liszt voorgesteld aan George Sand. De romanschrijfster die Parijs schokte met het roken van sigaren en het dragen van broeken.


Na de complexe verhouding verhouding die zij had met Liszt, begon zij een relatie met Chopin. Tijdens deze negen jaar durende relatie schreef Chopin zijn belangrijkste werken. Waaronder de Preludes in 1839. De Preludes componeerde hij tijdens hun gezamenlijk verblijf in een klooster op Mallorca. Een verslag van hun verblijf op Mallorca kan men vinden in Sands werk Un Hiver à Majorque (1842)


In 1847 beëindigde George Sand hun relatie. Chopin vertrok naar Engeland waar hij de “Etudes op 25” componeerde. Chopin’s zwakke gezondheid verslechterde en werd hem in 1848 fataal.


muziek van Frederic Chopin heeft alle modegrillen weten te overleven. Al zijn pianowerken zijn nog steeds standaard repertoire voor elke pianist.Chopin, heimwee naar Polen

Frederic Chopin was met hart en ziel aan Polen verknocht. Zijn muziek is doordrenkt van eenzaamheid en heimwee naar zijn geboorteland Polen.


Chopin is de pianocomponist bij uitstek. Elegante, expressieve melodieën, nieuwe harmonieën en vrije vormen gecombineerd veeleisende pianotechniek


Zijn composities zijn gebaseerd op Poolse Volksmuziek. De mazurka's en polonaises zijn hier het beste voorbeeld van. De mazurka' schreef hij gedurende zijn gehele leven en kunnen als autobiografisch gezien worden.


Zijn melodieën komen voort uit zijn belangstelling voor de Belcanto opera stijl, aangevuld met chromatiek.


Chopin stond afwijzend  tegenover tegen over duidelijke literaire of biografische verwijzingen in zijn werk.  In tegenstelling tot andere romantici zoals Robert Schumann en Franz Liszt.


Hij werd begraven op het kerkhof Père-Lachaise in Parijs, zijn graf wordt nog dagelijks bedekt met honderden bloemen. Zijn hart werd ingemetseld in een pilaar in de Kerk van het Heilige Kruis in Warschau.


Reactie plaatsen