25 juni - Sterfdag Michael Jackson
25 juni 2017 

25 juni - Sterfdag Michael Jackson

Popster Michael Jackson overleed op 25 juni 2009 aan een hartstilstand. Aan de vooravond van een grootse comeback, die een herstart van Jacksons carrière moest worden met een drie jaar durende wereldtournee. Alleen al in de Londense 02 Arena stonden 50 uitverkochte concerten gepland. Daarnaast een nieuwe plaat en een nieuwe film.

michael jackson 25 juni sterfdagMichael Jackson werd geboren op 29 augustus 1958 in het plaatsje Gary in de Amerikaanse staat Indiana. Hij geldt als een van de meest succesvolle artiesten van de 20ste eeuw. Hij wist zich te onderscheidden door zijn herkenbare stem en zijn typische dansbewegingen. Jackson debuteerde op 11-jarige leeftijd als leadzanger van ‘The Jackson Five’.

In 1972 startte hij als tiener naast ‘The Jackson Five’ ook een solocarrière met het album ‘Got To Be There’ en ‘Ben’. Deze beslissing werd gemaakt op aandringen van platenmaatschappij ‘Motown Records’. Beide nummers werden een hit.

Vijf van zijn albums behoren tot de best verkochte platen aller tijden: Off the Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991) en HIStory (1995).

Thriller

Zijn topalbum Thriller (1982) werd 108 miljoen keer verkocht en is daarmee de best verkochte plaat ooit. Met de videoclip van het titelnummer ‘Thriller’ vond Jackson ook de muziekvideo opnieuw uit. Wereldwijd verkocht Wacko Jacko, zoals hij om zijn excentrieke levensstijl genoemd werd, 750 miljoen albums. Hij won dertien Grammy Awards.

Plaatopnamen

Jackson nam lange pauzes tussen zijn plaatopnamen. Als perfectionist maakte hij vaak meer dan honderd songs waarvan er slechts een select aantal werden uitgebracht.

Dangerous

‘Dangerous’ en ook zijn single ‘Black and White’ werden een grote hit. De tv-uitzending trok een record aantal kijkers van 500 miljoen. Jackson werd door velen bekritiseerd voor het ongepaste geweld en agressieve optreden tijdens deze nummers. Een controverse, omdat Black and White eigenlijk over een harmonie tussen mensen met diverse huidkleuren ging. Oprah Winfrey hield in 1993 een bijzonder interview met Michael Jackson. Door het interview en de aandacht van Oprah Winfrey kwam het album opnieuw hoog in de hitlijsten te staan met verkooprecords.

‘This is it’

De lijfarts en vriend van Michael Jackson, Dokter Murray, werd in 2011 tot vier jaar cel veroordeeld, omdat hij zijn patiënt een fatale cocktail van medicijnen zou hebben voorgeschreven. De rechter duidde het als ‘omstandigheden die rechtstreeks kunnen worden toegeschreven aan de arts’. Volgens de advocaten van Murray hielp Jackson zichzelf en zonder medeweten van zijn arts aan genoeg propofol en lorazepam om zes mensen in slaap te krijgen.

Murray is zijn schuld altijd blijven ontkennen en kwam in 2013 wegens goed gedrag vervroegd vrij. In 2009 schreef Murray het boek ‘This is it’, gebaseerd op vertrouwelijke gesprekken met Michael. Hij leerde Michael Jackson enkele jaren voor zijn dood kennen en was naar eigen zeggen erg close met hem.

Het boek bevat opvallende onthullingen over popster Michael Jackson die in 2009 op 50-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand.

De laatste jaren verschoof de aandacht voor zijn muziek meer en meer naar zijn privéleven. Hij kwam in opspraak in verband met kindermisbruik, waarvoor hij uiteindelijk vrijgesproken werd.

Volgens Murray kreeg Michael Jackson al van kind af aan hormonen toegediend om zijn hoge stem te kunnen behouden ofwel ‘geen baard in de keel te krijgen’. Murray was van mening dat deze bekentenis veel van Michaels vreemde gedrag kon verklaren, maar ook de veranderingen aan zijn uiterlijk.

The King Of Pop

25 juni - Sterfdag Michael JacksonNog steeds is de muziek van Michael Jackson dagelijks te beluisteren op radiozenders overal ter wereld. Artiesten van nu putten nog steeds inspiratie uit Jacksons muziek en shows. Een herdenkingsceremonie voor de popster vond plaats op 7 juli 2009 in Los Angeles. Op donderdag 3 september 2009 , 70 dagen na zijn dood, is Jackson bijgezet in een mausoleum op Forest Lawn Memorial Park in Glendale.

Over de schrijver
Reactie plaatsen