Betty Lazar, professioneel koorzanger, beeldend kunstenaar en performer.
11 oktober 2017 

Betty Lazar, professioneel koorzanger, beeldend kunstenaar en performer.

Interview met Betty Lazar

Betty Lazar, professioneel koorzanger, beeldend kunstenaar en performer.Betty Lazar maakt deel uit van het Philharmonic Choir uit Timişoara (Roemenië), waarmee zij in veel landen optreedt, o.a. jaarlijks in Nederland tijdens de kerstconcerten; en dit jaar, maakt zij weer deel uit van het koor tijdens de Carmina Buranaconcerten in november. Naast professioneel koorzanger is zij beeldend kunstenaar en performer. Het is boeiend te lezen wat een van de koorzangers doet en werkt naast het optreden in november dit jaar.

Hoe ben je ertoe gekomen te gaan zingen en wist je dat je over een goede stem beschikt?

Op heel jonge leeftijd raakte ik gefascineerd door muziek en ik hield ook heel erg van tekenen en schilderen. Op de kleuterschool viel dat op en moedigden leidsters en mensen om mij heen mij aan en werden alle mogelijkheden geboden om me verder te ontwikkelen. Deze trend zette zich voort op de basisschool. Muziek gaf mij kracht en stuwde me omhoog.

Wat betekent het zingen voor je?

Al vrij snel werd duidelijk welk pad ik zou bewandelen in mijn leven. Ik wilde graag zingen en begeleidde mezelf op de gitaar. Op die leeftijd droomde ik ervan te kunnen genezen door de kracht van de muziek. Door zoveel van mezelf in het zingen te leggen zou ik anderen emotioneel kunnen helpen. Tegelijkertijd werd mijn ziel gevoed door het enthousiasme en de waardering van het publiek.

Hoe is jouw liefde voor het schilderen ontstaan?

Betty Lazar, professioneel koorzanger, beeldend kunstenaar en performer.Aan het begin van mijn puberteit ben ik meer en meer gaan tekenen. Die tijd heeft, door een aantal gebeurtenissen, een drastische stempel op mijn leven gedrukt. De enige manier om anderen kennis te laten maken met mijn innerlijke strijd was behalve door het zingen ook door het tekenen en schilderen. Ik uitte mijn diepste gevoelens en alles wat voor mij belangrijk was in mijn tekeningen, waarin mensen mijn kracht bewonderden. Mijn art teacher stuurde een aantal van mijn tekeningen in voor een wedstrijd die in India werd gehouden. Daar is nooit enige respons op gekomen. Na verloop van tijd bracht muziek mij in een fysiek en emotioneel mindere periode en ben ik gestopt met zingen toen ik 14 was.

Daarna heb ik alle energie gestopt in tekenen en schilderen. Ik gebruikte in mijn werken van alles: engelen, bomen, kinderen, tot monsters eraan toe. Mijn ouders waren niet erg onder de indruk dat het me lukte enkele werken te verkopen.

En toch kwam de muziek weer in je leven. Hoe ervaar je deze combinatie?

Betty Lazar, professioneel koorzanger, beeldend kunstenaar en performer.Op een dag, enkele jaren later, bracht ik mijn broertje naar de muziekschool voor een test en daar overviel mij een gevoel van weemoed. Mijn oude liefde voor muziek kwam weer terug. Vanaf dat moment vond ik schoonheid in beide vormen van kunst. In de muziek vond ik kleur, scherpte, emotie en tegelijkertijd ontdekte ik in schilderen klank en vibratie. Deze twee bestaan naast elkaar, en samen vormen ze mijn zijn.

Heb je naast je kunstzinnige bezigheden nog meer hobbies?

Ja, ik vind het heerlijk om te koken, zeker voor een groter gezelschap. En ‘my guilty pleasure’ is het zetten van een tattoo…

Hoe combineer je dit alles met het hebben van een gezin?

Door me met zoveel verschillende dingen bezig te houden krijg ik heel veel positieve respons. Dat geeft mij weer een hoop energie, waar ik en mijn gezin heel blij mee zijn. Samen vormen we een goed team met veel respect voor elkaar.

Je maakt deel uit van het Philharmonic Choir uit Timişoara, een van de beste koren in Europa. Hoe is het om daarvoor te werken en te zingen.

Betty Lazar, professioneel koorzanger, beeldend kunstenaar en performer.Mijn doel is de wereld te laten vibreren door mijn kunst. Voor mij is kunst een entiteit, die kenmerken leent van zijn schepper, de persoon die doet vibreren. Met andere woorden: ik wil graag samenwerken met elke persoon die emotie door kunst kan voelen en doorgeven. Mijn doel is een mooiere wereld te creëren door mijn ambacht. Door omringd te zijn door professionele artiesten en doordat ik mijn universitaire opleiding afrondde lukt het me steeds meer mezelf te worden.

Hoe bereid je je voor op een concert?

Bij mijn voorbereiding tot het zingen maak ik gebruik van diverse methoden zoals het vinden van mijn emotionele balans, meditatie en ademhalingsoefeningen. Het is niet altijd eenvoudig maar door samen te werken en van elkaar te leren komen we tot grote saamhorigheid en kunnen we dit als geschenk geven aan het publiek.

Wat betekent het voor je in Nederland te zingen in een van de mooiste concertzalen van de wereld?

Na al jaren in Nederland te hebben opgetreden is het voor mij nog steeds een hele eer om hier op grote podia te staan.

Er is geen grotere beloning voor mij dan de reactie van het publiek, het applaus, de tranen in hun ogen als mijn kunst hen raakt. 

Wat is je ambitie voor de toekomst?

Ik geloof met heel mijn hart dat wanneer alle performers hun ego’s opzij zouden zetten om van binnenuit te acteren het een ommekeer teweegbrengt in het waarnemen, een opperste voldoening geeft om uiteindelijk een betere wereld te creëren.

Betty Lazar, professioneel koorzanger, beeldend kunstenaar en performer

Betty Lazar kunt u beluisteren tijdens de Carmina Burana concerten in november 2017. Zij is een van de koorleden die al meer dan 10 jaar deelneemt aan de tournees van Cadenza European Art Productions.

Door@Annelies Kuijs

carmina burana eindhoven benefit

Alle Carmina Buranaconcerten, tournee 2017

Waar & Wanneer

 • Woensdag 8 november – 20u15 Rotterdam- De Doelen
 • Donderdag 9 november – 20u00 Groningen- MartiniPlaza
 • zaterdag 11 november – 20u00 Apeldoorn – De Grote Kerk
 • Zondag 12 november-  20u15 Amsterdam – Het Concertgebouw
 • Maandag 13 november – 20u15 uur Amsterdam – Het Concertgebouw
 • Dinsdag 14 november – 20u15 Amsterdam – Het Concertgebouw
 • Woensdag 15 november – 20u15 Eindhoven – Muziekgebouw Frits Philips (Benefietconcert)
 • Donderdag 16 november – 20u15 Amsterdam – Het Concertgebouw
 • Vrijdag 17 november – 20u00 Oudenbosch – De Basiliek
 • Zaterdag 18 november – 20u00 Den Haag – World Forum Theater
 • Zaterdag 18 november – 15u00 Den Haag – World Forum Theater

CarminaBurana

Over de schrijver
Reactie plaatsen