Camille Saint-Saëns Bacchanale, in Eindhoven
14 juni 2017 

Camille Saint-Saëns Bacchanale, in Eindhoven

Camille Saint-Saëns’ Bacchanale in Eindhoven, Amsterdam Concertgebouw en de Doelen. De Bacchanale uit de opera ‘Samson et Dalila’ van de Franse componist Camille Saint-Saëns staat op het programma naast de Carmina Burana tijdens de novembertournee 2017. De Bacchanale wordt uitgevoerd door het International Symphony Orchestra ofwel het INSO-orkest Lviv onder leiding van de Nederlandse dirigent Raymond Janssen.

Bacchanale

Een Bacchanale is een orgastische muzikale compositie met een opzwepend karakter. Camille Saint-Saëns gebruikte de Bacchanale in zijn opera ‘Samson et Dalila’ als balletmuziek en is een van de hoogtepunten tijdens een uitvoering van deze opera, evenals de bekende aria van Dalila ‘mon coeur s’ouvre à ta voix’.
Camille Saint-Saëns was een meester in het creëren van exotische klankkleuren en het vinden van mooie melodieën.

Reizen voor inspiratie

Saint-Saëns hield van reizen, hij ging graag naar Algerije en Egypte. Deze reizen beïnvloedden hem voor nieuwe composities als de Suite Algérienne en zijn vijfde pianoconcert, Het Egyptische. De fantasie voor piano en orkest ‘Africa’ schreef hij beïnvloed door zijn tijd in Algiers. Ook Zuid-Amerika werd door hem bezocht. In Uruguay componeerde hij het volkslied voor dat land.

Saint-Saëns introduceert en dwarsboomt

Camille Saint-Saëns Bacchanale in EindhovenSaint-Saëns hielp aanvankelijk bij de introductie van buitenlandse componisten in Frankrijk, zoals Richard Wagner, Franz Liszt en Robert Schumann. Vanaf de jaren 70 van de 19de eeuw maakte de Duitse muziek echter een steeds grotere opmars in Frankrijk. De nationalistisch ingestelde Saint-Saëns zag dit met tegenzin gebeuren en richtte het Société Nationale de Musique op, een organisatie die zich bezighield met het promoten van Franse muziek en het bieden van een podium aan jonge Franse componisten. Hij organiseerde concerten waar beginnende componisten hun werken konden voordragen.

Het ‘Carnaval der dieren’, waarschijnlijk het meest bekende werk van Saint-Saëns, componeerde hij in 1886. Hijzelf vond het stuk als serieus componist niet bij zijn imago passen en weigerde om deze compositie te laten uitvoeren.

Saint-Saëns was in zijn laatste jaren erg populair buiten Frankrijk, maar in Frankrijk vond hij geen waardering. Als reactie op zijn onaangename persoonlijkheid werd zijn muziek door andere componisten zwaar bekritiseerd. Zijn jongere collega Claude Debussy werd steeds bekender en vond veel waardering binnen Frankrijk. Verbeten deed Saint-Saëns er alles aan om het Debussy moeilijk te maken.
Hij stierf op 16 december 1921 te Algiers. Hij eindigde als een verbeten eenzame man met als enige gezelschap zijn 2 honden.

Ondanks het feit dat Saint-Saëns een moeilijk karakter had, is hij toch een van de grote Franse componisten. Met symfonische muziek, kamermuziek, soloconcerten met orkest, koormuziek en oratoria. Heel bekend is zijn Danse macabre, Carnaval les animaux, De 3de symfonie (de Orgelsymfonie).

Camille Saint-Saëns’ Bacchanale in Eindhoven

Geniet van zijn bekende ‘Bacchanale’ tijdens de novembertournee 2017 met het INSO-orkest o.l.v. Raymond Janssen in o.a. het Concertgebouw Amsterdam, de Doelen Rotterdam, Frits Philips Muziekgebouw Eindhoven op 15 november.
Lees meer

Over de schrijver
Reactie plaatsen