Duduk tijdens Kerstconcerten 2015
01 december 2015 

Duduk tijdens Kerstconcerten 2015

De Duduk kunt u beluisteren tijdens de Kerstconcerten 2015 ‘Russische Winters’, met The New Romanian Chamber Orchestra & Choir.

Als de duduk klinkt, dan houd je de adem in. Zacht blaast het abrikozenhouten rietinstrument je naar het oude bergland van Armenië, met melodieën die rijk zijn versierd met exotische tussentonen en een klank die iets weg heeft van de menselijke stem.

Cosmin Rafael Bălean over de Duduk:

‘Het vermogen van het instrument om emotie en oprechtheid over te brengen is prachtig en datgene dat mij het diepste fascineerde is de gelijkenis met de menselijke stem. Ik geloof dat we, uiteindelijk, streven naar eerlijkheid. Het instrument dat God ons heeft gegeven is de menselijke stem. Ik vind deze gevoeligheid terug in het timbre van de duduk.’
Cosmin Rafael Balean

BĂLEAN COSMIN RAFAEL werd geboren op 5 augustus 1972. Hij heeft fagot gestudeerd aan de Ion Vidu Music Highschool en aan de Faculteit Muziek – Western University, in Timișoara, waar hij afstudeerde in 1995. Hij ontving vele prijzen bij diverse nationale muziekcompetities.

Sinds 1995 maakt hij een deel uit van de Staatsfilharmonie Banatul in Timișoara, momenteel als solist voor fagot. Bovendien doceert hij muziek aan de faculteit Muziek in Timișoara. Cosmin heeft samengewerkt met nationale en internationale orkesten: European Mediterranean Symphony Orchestra in Barcelona en de Borusan Symphony Orchestra in Istanbul.

Vier jaar geleden heeft Cosmin een heel bijzonder instrument ontdekt: de duduk. Dit is een Armeens instrument, een van de oudste die er zijn, daterend 3000 jaar terug. Zijn buitengewoon warme klank is te beluisteren op de soundtracks van vele beroemde films zoals Gladiator, Troy, Pirates of Caribbeans, etc.

In 2005 heeft de UNESCO de Armeense duduk uitgeroepen tot een meesterwerk en heeft besloten het op te nemen in de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid .

De afgelopen jaren heeft Cosmin recitals en concerten gegeven met zijn ensemble en als solist, begeleid door vele Roemeense en buitenlandse orkesten, o.a. George Enescu International Festival, Boekarest 2011, Karlsruhe en Donaufest Neu-Ulm.

Beluister de Duduk tijdens de kerstconcerten 2015Cadenza-Kerst-2015-700x495-2

Over de schrijver
Reactie plaatsen