George Enescu en zijn viool de Kathedraal
21 februari 2017 
in Artikel

George Enescu en zijn viool de Kathedraal

George Enescu en zijn viool de Kathedraal, een succesvol duo! Het is zeker boeiend om te kijken naar de violen die Enescu bespeelde. Reeds op 16-jarige leeftijd werd door een stichting het benodigde geld verzameld om de jonge en veel belovende Enescu te ondersteunen bij zijn loopbaan. Met het bijeengebrachte bedrag van 9000 franken, aangevuld met nog 10.000 franken door Enescu’s vader werd een Guarnieriviool gekocht – bekend onder de naam ‘de Kathedraal’. Guarnieri is samen met Stradivarius de vioolbouwer die de meest begeerde instrumenten bouwde in de 16de en 17de eeuw. Ook Paganini bespeelde een Guarnieri genaamd ‘Il Canone’. (Enescu bekende dat hij eigenlijk liever een Stradivarius had willen kopen.) Guarnieri bouwde unieke instrumenten die tot op de dag van vandaag fel begeerd en alleen voorbehouden zijn aan de topviolisten.

Ook de ‘Vieuxtemps’ Guarneri is een instrument van de gelijke vioolbouwer en genoemd naar zijn bespeler de Belgische vioolvirtuoos Vieuxtemps. Dit instrument bracht onlangs op een veiling 18 miljoen dollar op. Het instrument werd later ook bespeeld door Yehudi Menuhin, Itzhak Perlman en Pinchas Zuckerman. Het is zeker tragisch dat de vioolbouwer Guarneri het einde van zijn levensdagen moest slijten als herbergier om aan zijn primaire levensbehoeften te kunnen voldoen. Enescu’s viool de ‘Kathedraal’ werd door zijn echtgenote geschonken aan de Roemeense staat en werd niet meer door andere violisten bespeeld totdat in 2008 werd besloten het instrument te restaureren.

De vioolbouwer Paul Onoaie uit Cluj restaureerde het instrument, wist de diepe sonore klank te behouden en schatte de waarde op 2 miljoen dollar (andere bronnen vermeldden 8 miljoen dollar). De befaamde violist Nigel Kennedy wisselde in 2009 tijdens een concert zijn Stradivarius om Enescu’s instrument opnieuw te bespelen. Het Ministerie van Cultuur besloot middels een vioolcompetitie het instrument aan de jonge Roemeense violist Gabriel Croitoru in bruikleen te geven voor 3 jaar zodat Enescu’s viool weer opnieuw op het podium te beluisteren valt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen