The Harry Potter Symphony
21 februari 2022 

The Harry Potter Symphony


The Harry Potter Symphony 

Live in concert - The Film Music

Na het succes van de The Star Wars Suite en Lord of The Rings komt nu The Harry Potter Symphony van 28 juni t/m 3 juli 2022 voor een beperkt aantal voorstellingen naar het World Forum Theater in Den Haag.

Onderleiding van de Nederlandse dirigent Raymond Janssen kunt u de magistrale filmmuziek uit de Harry Potter films beluisteren, uitgevoerd door The International Orchestra en The National Choir from Ukraine ‘Dumka’. De wereldwijd bekende illusionist Christan Farla zal de voorstellingen verrijken met tal van spectaculaire magische acts.

Een ‘must See’ voor het publiek!


The Harry Potter Symphony neemt het publiek mee langs alle gemaakte Harry Potter films. De muziek is sterk gekoppeld aan het verhaal en de filmbeelden. Daarom is het wellicht leuk om naast de muziek ook nog even iets te lezen over de films, de makers, de acteurs en niet te vergeten de auteur en de verschillende componisten die aan de hebben meegewerkt. Verder vindt u. informatie over de uitvoerenden de concert data, tickets en locatie.  

harry potter symphony

Koop hier uw Tickets

Achtergronden over The Harry Potter Symphony - Live in Concert

de acteurs - de auteur - de muziek en de componisten - Christian Farla (illusionist) - Raymond Janssen ( dirigent ) koor en orkest.

Over De Harry Potter Films

De door J.K. Rowling geschreven Harry Potter boeken zijn een van de meest succesvolle verfilmde reeksen uit de geschiedenis. De acht films brachten wereldwijd 10 miljard dollar op. In Nederland alleen al kochten meer dan 12 miljoen bezoekers een bioscoopkaartje.

Magie en tovenarij liggen ten grondslag aan het Harry Potter verhaal zo ook het ontdekken van zijn eigen magische krachten en het studeren bij de school voor hekserij en tovenarij evenals alle daarmee gepaard gaande avonturen.

Centraal staat Harry's gevecht tegen tovenaar Voldemort die in een poging zowel onsterfelijkheid te verwerven en de tovenaarsgemeenschap te onderwerpen Harry Potters’ ouders vermoordde.

Het verhaal van Harry Potter is in de afzonderlijke films opeenvolgend. De films zouden dan ook op volgorde bekekenen moeten worden wat de verhaallijn consistent maakt zodat belangrijke plot threads niet gemist worden.

Daniel Jacob Radcliffe in de rol van Harry Potter

Daniel Jacob Radcliffe (Fulham, 23 juli 1989) is een Engels acteur bekend geworden door zijn hoofdrol in de Harry Potter films.

Radcliffe speelde ook mee in de film December Boys , de film The Tailor of Panama evenals in het theaterstuk Equus in West End. Zijn rol in Equus veroorzaakte nogal ophef omdat hij een deel van het theaterstuk naakt op het podium moest staan.

Na de Harry Potter Films speelde hij in: The Woman in Black, Kill Your Darlings, Horns, What If en in 2016 in Now You see Me.

De Hollywood Walk of Fame beloonde Radcliffe met een ster in 2015.

Emma Watson als Hermione Granger

Het scheelde niet veel of Emma Watson was na vier films gestopt als Hermione Granger

Een Engelse krant (Daily Mail) onthulde dat de actrice twijfels had om deel te nemen aan de vijfde film uit de serie 'Harry Potter en de Orde van de Feniks'. Ze zou haar carrière op een lager pitje willen zetten. Haar fans reageerden geschrokken op het gerucht dat ze het kalmer aan wilde gaan doen en zelfs helemaal wilde stoppen met acteren.

Emma Watson werd wereldberoemd door haar rol als Hermione Granger in de Harry Potter-films. Naast Harry Potter is zij te zien in de hoofdrollen in Beauty and the Beast (2017) en Little Women (2019).

Overzicht van alle Harry Potter films

overzicht films

2001-2011

(Jaar – Film – Componist)

2001 - Harry Potter and the Philosopher's Stone, Componist: John Williams

2002 - Harry Potter and the Chamber of Secrets, Componist: John Williams

2004 - Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Componist: John Williams

2005 - Harry Potter and the Goblet of Fire, Componist: Patrick Doyle

2007 - Harry Potter and the Order of the Phoenix, Componist: Nicholas Hooper

2009 - Harry Potter and the Half-Blood Prince, Componist: Nicholas Hooper

2010 - Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1, Componist: Alexandre Desplat

2011 - Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2, Componist: Alexandre Desplat

In 2016 verscheen een spin-off van de Harry Potter reeks met als eerste deel The Fantastic Beasts and Where to Find Them met het personage Newt Scamander in de hoofdrol.

J.K. Rowling de auteur

van de Harry Potter boeken.


J.K. Rowling (Yate, 31 juli 1965) is een Britse schrijfster en is internationaal bekend geworden door haar boeken over de jonge tovenaar Harry Potter. 

Pseudoniem

De Harry Potter boeken schrijft ze onder het pseudoniem J. K. Rowling, de K staat voor Kathleen de naam van haar grootmoeder. Een deel van haar latere boeken bracht ze uit onder het pseudoniem Robert Galbraith omdat ze een frisse nieuwe start wilde maken na de Harry Potter hype. Toen echter bekend werd dat Robert Galbraith een pseudoniem is voor Rowling kwam er een enorme run op haar boeken.

Succes story

Door haar boekenreeks Harry Potter verwierf ze wereldwijde bekendheid met meer dan 500 miljoen verkochte exemplaren. In 1990, tijdens een vier uur durende treinreis van Manchester naar Londen, bedacht zij het verhaal over de tovenaarsleerling.

In de volgende jaren werkte ze haar verhaal uit tot een zevendelige boekenserie. Oorspronkelijk leek het eerste deel weinig succesvol en werd door twaalf uitgevers teruggestuurd waardoor het pas in 1997 werd gepubliceerd.

Zo werd Het boek, Harry Potter en de Steen der Wijzen aanvankelijk (1997) gedegradeerd  door filmproducent David Heyman naar de boekenplank met lage prioriteit. Heyman’s secretaris ontdekte het weg gelegde boek en begon het zelf te lezen, zijn enthousiasme zette producent Heyman ertoe aan Rowlings boek nogmaals te bestuderen, dat leidde tot een van de meest succesvolle filmseries aller tijden.

In 1991 verhuisde Rowling naar Portugal om er Engelse les te geven. Na een mislukt huwelijk keerde zij in 1994 terug naar Engeland. Ze verhuisde naar Edinburgh waar ze leefde van een bijstandsuitkering.

Na een moeilijke start verschenen uiteindelijk de eerste drie boeken in 1999 op de eerste drie plaatsen van de Top Tien zowel in de Verenigde Staten als in het Verenigd Koninkrijk.

De laatste vier boeken in de serie werden de snelst verkopende boeken in de geschiedenis. Inmiddels zij er al meer dan 500 miljoen exemplaren wereldwijd verkocht.

Toen de reeks werd verfilmd met acteurs Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint in de hoofdrollen werd Rowling gezien als een van ’s werelds populairste auteurs. De acht films brachten samen meer dan 6 miljard euro op. Rowling trad in twee delen zelf als producer op.

De best verdienende vrouw van Engeland

Dankzij Harry Potter is J.K. Rowling de best verdienende vrouw van Engeland. Rowling is ook de eerste vrouw ter wereld die ooit miljonair is geworden met het schrijven van boeken. 500 Miljoen verkochte exemplaren in 69 verschillende talen vertaald, hebben bij elkaar ruim 8 miljard dollar opgebracht.

Rowling werd in 2010 de 'Most Influential Woman in Britain' genoemd. Als filantroop ondersteunde zij de oprichting van de Children's High Level Group. Eveneens stak ze veel geld in organisaties als One Parent Families en de Multiple Sclerosis Society of Great Britain.

Rowling kwam onlangs in opspraak door enkele opvallende uitspraken over transgenders.

Magic Beyond Words

In 2011 werd de film Magic Beyond Words uitgebracht over het leven van Rowling, The J.K. Rowling Story.

 Cadenza

Koop hier uw Tickets

De muziek voor The Harry Potter Symphony

Maar liefst vier verschillende top componisten schreven de muziek voor The Harry Potter symphony. 

John Williams componeerde de muziek voor de eerste drie films: Philosopher's Stone, Chamber of Secrets en Prisoner of Azkaban. Williams maakte ook het overbekende "Hedwig's Theme", het thema dat in alle acht films verschijnt.

Nadat Williams had besloten om geen nieuwe Harry Potter filmmuziek te schrijven, verscheen zijn opvolger Patrick Doyle die de vierde film The Goblet of Fire van muziek zou voorzien.

Nicholas Hooper was de derde componist in de reeks voor de film The Order of the Phoenix. Ook Hooper keerde niet terug om de muziek voor de laatste films te voltooien.

In januari 2010 nam de Franse componist Alexandre Desplat de opdracht aan om de partituur voor Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 te componeren. Desplat maakte zijn werk af en voltooide in 2011 ook Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2.

De componisten

John Williams

John Williams, (Queens NY, 8 februari 1932) is een Amerikaanse componist die de meest iconische filmmuziek aller tijden creëerde. Hij componeerde filmmuziek voor meer dan honderd films waarvan velen werden geregisseerd door Steven Spielberg.

Samenwerking met Steven Spielberg

In het begin van de jaren ‘70 werd John Williams benaderd door regisseur Steven Spielberg die Williams vroeg zijn debuutfilm The Sugarland Express van muziek te voorzien. Dit werd het begin van een van de langste samenwerkingen in de filmgeschiedenis. Williams heeft sindsdien de muziek van bijna alle Spielberg-films gecomponeerd. De film Jaws uit 1975 maakte dat Williams tot beste filmcomponist ooit werd uitgeroepen.

De bekendste films voortgekomen uit de samenwerking met Spielberg zijn: Jaws (1975), Close Encounters of the Third Kind (1977) en ET: The Extra -Terrestrial (1982), Indiana Jones en Jurassic Park (1993) evenals het vervolg van Jurassic Park - The Lost World (1997), Schindler's List (1993), Saving Private Ryan (1998) en Lincoln (2012).

Gedurende zijn uitgebreide carrière creëerde Williams enkele van de meest memorabele muziek in de filmgeschiedenis, waaronder de partituren voor Star Wars-films (1977, 1980, 1983, 1999, 2002, 2005, 2015, 2017 en 2019) en de eerste drie Harry Potter films (2001, 2002 en 2004).

John Williams kreeg eveneens bekendheid als dirigent en als concertcomponist. In 1980 werd hij dirigent van de Boston Pops in opvolging van Arthur Fiedler. Er volgden uitgebreide tournees door de Verenigde Staten en Japan met voornamelijk uitvoeringen van zijn eigen werk. In 2009 componeerde en arrangeerde hij het lied Air and Simple Gifts ter gelegenheid voor de inauguratieceremonie van U.S. President Barack Obama.

Naast filmmuziek schreef Williams concerten voor diverse instrumenten en een aantal symfonische werken. In zijn jonge jaren schreef hij een pianosonate en muziek voor jazzcombo’s en dance bands.

Bekend zijn enkele gelegenheidscomposities zoals de Liberty Fanfare naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het Vrijheidsbeeld, We're looking good! voor de Special Olympics evenals een compositie voor het in Amerika bekende NBC Nieuwsthema The Mission.

Williams werd genomineerd voor meer dan 50 Academy Awards en won er 5 voor zijn bewerking van de musical Fiddler on the Roof (1971), voor Jaws (1975), voor Star Wars (1977), voor E.T. The Extra-Terrestrial (1982) en voor Schindler's List (1993). Hij ontving eveneens drie Emmy Awards, meer dan 20 Grammy Awards en in 2004 nam hij de Kennedy Center Honor in ontvangst. In 2009 ontving hij de National Medal of Arts, de hoogste onderscheiding die door de Amerikaanse regering aan een artiest wordt gegeven, voor zijn prestaties op het gebied van symfonische muziek voor films.

Patrick Doyle

Patrick Doyle (Uddingston, 6 april 1953), Schots componist, kreeg in de jaren ‘90 van de vorige eeuw twee Oscarnominaties voor de films Sense and Sensibility en Hamlet.

Door zijn samenwerking met de Shakespeare gemeenschap trad Doyle in 1987 toe tot de Renaissance Theatre Company als componist en muzikaal leider. In 1989 kreeg Patrick Doyle opdracht van regisseur Sir Kenneth Branagh om muziek voor de speelfilm Henry V te componeren. Deze partituur werd uitgevoerd onder leiding van Sir Simon Rattle. Sindsdien duurt de samenwerking, op het gebied van film en theater, tussen Patrick Doyle en Branagh tot op heden voort met optredens over de hele wereld. De bekende Disneyfilm Cinderella, waar Doyle in 2015 muziek voor schreef, was zijn 11e succesvolle samenwerking met Branagh.

Voor meer dan 60 internationale speelfilms heeft Doyle partituren geschreven waaronder Harry Potter and the Goblet of Fire, Gosford Park, Sense and Sensibility, Indochine, Carlito's Way en A Little Princess. Zijn werken leidden tot samenwerking met meest geprezen regisseurs ter wereld zoals Regis Wargnier, Brian De Palma, Alfonso Cuaròn, Ang Lee, Chen Kaige, Mike Newell en Robert Altman. Daarnaast was hij sporadisch te zien als acteur in kleinere rollen. Een van die rolletjes speelde hij in de film Chariots of Fire. Doyle had ook kleine rollen in films waarvan hij de muziek componeerde.

Doyle kreeg nog meer internationale belangstelling na het componeren van de filmmuziek voor Harry Potter and the Globet of Fire, de vierde Harry Potter film, die in 2005 in de bioscoop in première ging.

Nicholas Hooper

Nicholas Hooper, geboren in 1952, Verenigd Koninkrijk.

De Grammy Award-genomineerde Britse film- en televisiecomponist Nick Hooper werd vooral bekend door het componeren van de soundtracks voor de Harry Potter films The Half-Blood Prince en Harry Potter and the Order of the Phoenix.

Nick Hooper werd de plaatsvervanger van Patrick Doyle die op zijn beurt weer de taak had overgenomen van John Williams.

Nick Hooper schreef al muziek voor veel Britse films en televisie series waaronder de genomineerde BBC-producties Land of the Tiger en Andes to Amazon. The Tichborne Claimant, My Family and Other Animals en The Girl in the Café zijn enkele van zijn bekendste televisieproducties. De BAFTA Award voor de film The Young Visiters won Hooper in 2004. In 2007 werd ook “The Best Original Television Music” beloond met een BAFTA.

Veel fans van John Williams waren licht teleurgesteld toen de compositieopdracht voor de volgende Harry Potterfilms werd overgedragen aan Patrick Doyle en nadien aan Nick Hooper. Toch was bij het verschijnen van de nieuwe films iedereen onverdeeld enthousiast en moesten de vooroordelen teruggenomen worden.

Gezien dat in de films The Half-Blood Prince en The Order of the Phoenix Harry en zijn cohorten ouder en wijzer zijn geworden en de muziek deze progressie moest volgen met behoud van de jeugdige, magische toets bleek de aflossing door de nieuwe componist geslaagd.

Nick Hooper schrijft hoorbaar met veel charme en enthousiasme en dompelt te luisteraar al snel in de nieuwe symfonische wereld van Harry Potter-muziek, melodieuze passages grenzend aan de donkere sferen van de fantasiewereld.

Er is niet echt een sterk verbindend hoofdthema zoals bij Williams in de eerste drie Harry Potter films met de sterke bekende en opmerkelijke thema’s. Hooper gebruikt alleen nog korte verwijzingen naar deze thema’s maar gaat verder zijn eigen weg.

Na The Half-Blood Prince en The Order of the Phoenix besloot Hooper zich terug te trekken voor de laatste twee te maken films, mede vanwege de enorme media-aandacht en de enorme druk die ligt op een project met een dergelijke commerciële aantrekkingskracht. Voor deze laatste twee films werd Hoopers plaats ingenomen door Alexandre Desplat, die de muziek voor deze films op zich nam en componeerde.

Alexandre Desplat

Alexandre Desplat, geboren in Parijs 1961, is een Franse componist die zich vooral en met veel succes heeft toegelegd op filmmuziek. Desplat begon in Frankrijk en kreeg later ook opdrachten in Hollywood.

Desplat studeerde in Parijs bij de Griekse componist Iannis Xenakis. Eveneens volgde hij de opleidingen voor piano, trompet en fluit. Hij staat erom bekend in onwaarschijnlijk korte tijd een complete partituur te schrijven. Sinds 1991 schreef hij muziek voor meer dan 125 films waarbij hij steeds zijn artistieke vrijheid bewaakt.

Het aantal Awards en nominaties is enorm. Desplat is dan ook een ’s werelds meest gerespecteerde componisten voor hedendaagse filmmuziek. Een korte selectie van zijn werken is de filmmuziek voor: The Grand Budapest Hotel, The Twilight Saga: New Moon, Argo, The Shape of Water, The King's Speech, Godzilla, en The Curious Case of Benjamin Button. Met de muziek voor The Shape of Water en The Grand Budapest Hotel won hij een Oscar.

Echter, voor Desplat geldt ook, dat hij de meeste bekendheid kreeg door het schrijven van de muziek voor de laatste twee Harry Potter films. Hij nam de ambitieuze opdracht over van Nicholas Hooper en wist op de laatste twee Harry Potter films, Harry Potter and the Deathly Hallows part I & II, succesvol zijn eigen stempel te drukken.

Enkele titels uit ‘The Harry Potter Symphony” in concert

Met meer dan 35 muziektitels uit de Harry Potter films zal dit concert een ultieme belevenis worden voor zowel muziekliefhebbers als Harry Potter fans. Geen enkel highlight zal ontbreken van ‘Hedwigs Theme” met de overbekende geheimzinnige en toch sprankelende Celesta inleiding tot en met het grappige “Double Trouble”. 

Titels:

Harry Potter and the sorcerer’s stone, Hedwigs Theme, The Sorcerer's Stone, Harry's Wondrous World, Harry Potter and the Gobet of Fire, Hogwarts Hymne, Hedwigs Waltz, Harry in Winter, Potter Waltz, Harry Potter And The Prisoner of Azkaban, Witches Wants and Wizzards, Aunt Marge's Waltz, A Bridge to the Past, The Knight Bus, Double Trouble, The Irish Theme, Drum line, Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1, Obliviate, Polyjuice, Harry and Ginny, Ministry of Magic, The Elder Wand Fantasy, My love is always here, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Fawkes The Phoenix, Dobby the House of Elf, Gilderoy Lockhart, Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2, Lilly's Theme, Underworld, Dragon Flight, Neville, A New Headmaster, The Resurrection Stone, Showdown, A New Beginning, Courtyard, Battlefield, Harry Potter and The Order of the Phoenix, Another Story, The Flight of the Order of the Phoenix, Professor Umbridge, Dumbledore's Army, Room of Requirements, Harry Potter and the Half Blood Prince, The Story Begins, In Noctem, Wizzard Wheezes, Ron's Victory, The Slug Party, Journey to the Cave, Dumbledore's Farewell, The Friends, The Weasley Stomp.

Dirigent Raymond Janssen-dirigent- over The Harry Potter Symphony in concert

raymond janssen dirigent

Voor dirigent Raymond Janssen is The Harry Potter Symphony opnieuw een geweldige uitdaging na The Star Wars Suite en Lord of The Rings. Vooral het aandeel van John Williams met het zijn uiterst geraffineerde partituren voor groot koor en orkest is een Walhalla voor elke dirigent. 

De uitdaging ligt vooral bij een goede 'timing' om de vele afzonderlijke delen aan elkaar te smeden. Ook balans in tempo en dynamiek zijn belangrijk. Door de grote orkestbezetting met uitgebreid koper en slagwerk komt er bij een eerste repetitie een enorme klank op je af. In die enorme klank moet je dan orde aanbrengen zodat alle melodielijnen, inclusief de veelvuldige complexe ritmes, transparant worden. Daarnaast is er nog het koor dat een enorme kluif heeft aan de filmmuziek en een perfect samenspel met het orkest moet leveren.

Het is ook een van de taken van een dirigent om 130 musici precies gelijk en op een lijn te krijgen. Veel mensen denken dat de dirigent dit met zijn stokje (batton) doet, maar dit is slechts een gedeeltelijke waarheid. Natuurlijk moet je als dirigent weten wat je met de batton doet waarbij duidelijkheid en impuls één moet zijn, maar om tot een goed samenspel te komen is intentie veel belangrijker. Waar het om gaat is het creëren van een flow ofwel synchroniciteit waar iedereen in meegaat, als dirigent kun je dan deze flow sturen. Voorwaarde is wel dat een dirigent deze flow kán creëren anders krijg je een mathematisch academische voorstelling waar niemand op zit te wachten. Het kunnen beleven van de rijke emotionele schakeringen die in de muziek voorhanden zijn is wat elke luisteraar verwacht. De dirigent is ook hier verantwoordelijk voor.

De filmmuziek uit de eerste drie delen van Harry Potter zijn zeker mijn favoriet. De Williams partituren zijn het meest rijk en dynamisch en vaak ook explosief. Ze bezitten humor en hebben veel mooie melodieën die bijna iedereen wel kent. Het is een kunst om een melodie te schrijven als bijvoorbeeld Hedwigs Theme, een melodie die iedereen meteen herkent ook al hoort de luisteraar deze voor het eerst (een gek fenomeen eigenlijk).

Ofschoon de Williams partituren mijn favoriet zijn wil dat niet zeggen dat ik de geschreven filmmuziek van de andere componisten minder vind. Integendeel, dit maakt het geheel boeiend omdat elk van de drie andere componisten ook een eigen muzikale taal spreekt en een individueel symfonisch klankbeeld weet neer te zetten door weer nieuwe klankkleuren en nieuwe melodieën in te brengen die ook pakkend en herkenbaar zijn. Voor The Harry Potter Symphony wordt dit allemaal in elkaar geweven tot een indrukwekkende muzikale avond. De acts van Illusionist Christian Farla zullen daar nog veel aan toevoegen.

Christian Farla

Illusionist- Spectaculair, trendy en razendsnel

harry potter symphony

Christian Farla is in 2022 te zien in het concert 'The Harry Potter Symphony', Den Haag, waar hij zijn publiek meeneemt op een magische reis vol verwondering. Voor het eerst zal de illusionist optreden met een groot orkest en koor onder leiding van dirigent Raymond Janssen.

Christian Farla zal de The Harry Potter Symphony verrijken met spectaculaire en adembenemende magische acts die aansluiten bij de Harry Potter story.

Christian Farla behoort tot de absolute wereldtop op het gebied van Magic & Illusieshows. Hij werd tweemaal onderscheiden met de Internationale IMS Merlins Award voor “Magicians of the Year” en de “Magic show of the Year”.

Christian Farla maakte vijf internationale theatertournees met 3000 shows in Duitsland en meer dan 500 optredens in Frankrijk. Zijn televisieshows trokken meer dan 50 miljoen kijkers.

Christian Farla is een performer van het allerhoogste niveau, opgegroeid in een artiestenfamilie. Zijn grootvader die zelf ook goochelaar was schonk de achtjarige Christian zijn eerste goocheldoos, niet vermoedend dat zijn kleinkind alle verwachtingen zou overtreffen en nummer 1 zou worden wereldwijd.

Magie en Muziek

Magie en Muziek hebben altijd tot de verbeelding gesproken en zijn aanleiding geweest tot het componeren van de meest fantastische muziek. Zo zijn bijna alle opera’s van Wagner geschreven op basis van legendes en sprookjes doorspekt met magie. Denk ook aan bijvoorbeeld de Tovenaarsleerling van Paul Dukas, Faust van Gounod, Blauwbaards burcht van Bela Bartok. Steeds opnieuw bleken de combinatie van magie en muziek het publiek bijzonder aan te spreken. Het Harry Potter concert zal hierop zeker geen uitzondering maken.

Het is  heel menselijk om nieuwsgierig te zijn naar het bovennatuurlijke. Soms zelf met een geheime wens te kunnen toveren of het hopen op aangereikte hulp van hierboven.

Magische verhalen gaan bijna allemaal over ‘goed en kwaad’. In de muziek vind je dat terug in bijvoorbeeld het spel tussen consonanten en dissonanten in de harmonie, deze zorgen voor spanning en ontspanning in dat wat we beluisteren. Deze spanning tussen consonant en dissonant nam vanaf de periode van de romantiek steeds intensere vormen aan vanuit de wens om menselijke emoties steeds dieper te vertalen naar muziek. Na de laatromantische periode werd dit extreem voortgezet door bijvoorbeeld Arnold Schönberg Bela Bartok en Alban Berg. Geen gemakkelijke muziek voor een ongeoefend oor, zij laten de luisteraar soms lange tijd in dissonante spanning verblijven.

De muziek geschreven voor de Harry Potter films zijn eerder romantisch te noemen. De componisten gebruiken wel het gehele pallet van compositie technieken en uiteenlopende stijlen (soms jazzy in ‘Knight Bus’ en zelfs een Charleston in ‘The Half-blood Prince’) die ervoor zorgen dat een groot publiek de muziek appreciëren kan.

Muziek instrumenten waarmee een magische sfeer te creëren

De inzet van Celesta, harp en vibrafoon dragen er toe bij een magische sfeer op te roepen in muziek. De donkere sferen van de fantasiewereld worden vooral door  contrabassen, cello’s, contrafagot en Gran Cassa (grote trom) opgewekt. Het mooie van de Gran Cassa is dat deze niet alleen betreft volume indruk kan maken maar vooral in zachte passages, bijna onhoorbaar. De trilling van het instrument geeft aan de toehoorder een sensatie betreft lichaamsgevoel. Het zijn dan de lage trillingen die ons lichaam duidelijk kan waarnemen en geeft een bijzonder gevoel zonder bewust te zijn van een toonhoogte. Ook een trompet of trombone kan onheilspellend klinken met sourdine (demper).

The International Orchestra, INSO Lviv

INSO Lviv is een jong en succesvol orkest. Met flair, elan en esprit verovert dit jonge orkest het hart van zijn publiek.

De jaarlijkse concertreizen in diverse Europese landen, zoals Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Polen, Portugal en Spanje maken dat INSO reeds een plek verworven heeft binnen de internationale podia.

Enthousiaste jonge musici, creatief op zoek naar nieuwe wegen en vormen binnen de klassieke muziek.

Samenwerking met wereldberoemde musici en dirigenten en de 'cross-art' aanpak maken hen tot een aanrader. Onderleiding van de Nederlandse dirigent Raymond Janssen die INSO middels CADENZA  naar Nederland haalt, oogsten zij veel succes in 2013 met Astor Piazolla en sinds 2017 jaarlijks met Carmina Burana, het 'Opera Gala' en de Star wars concerten en vanaf 2022 ook met ‘The Harry Potter Symphony’.

The National Choir of Oekraine DUMKA

De klankkleur, de enorme dynamiek en expressie maken het koor tot een van beste in Europa. Vele CD opnames en internationale concertreizen naar o.a. Italië, Polen, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Nederland, getuigen hiervan. The National Choir of Oekraine DUMKA thuis in Kiev, wordt sinds 2019 uitgenodigd door Cadenza European Art Productions om deel te nemen aan de jaarlijkse tournee’s in Nederland met o.a. Carmina Burana en de Starwars Suite van John Williams. In 2022 wordt daar The Harry Potter Symphony, Opera Gala en Lord of The Rings aan toegevoegd.

Sinds 1984 staat het koor onderleiding van de prominente Oekrainse dirigent Yevhen Savchuk. Savchuk leidde het koor naar internationale bekendheid. Het repertoire omvat composities van Renaissance tot hedendaagse muziek zowel in a’capella stijl als in vocaal symfonische werken. De grootste kracht heeft het koor in het romantische en hedendaagse repertoire.

Dumka heeft eveneens een groot aantal prèmieres op haar naam staan waaronder Sylvestrov’s “Diptych” en het “Requiem for Laryssa”, Stankovych’s “Babyn Yar”, “Requiem”, “Legend about Prince Ihor’s Campaign”, Laniuk’s “Palimpsests”,

Dumka nam 28 CD’s op die wereldwijd op de markt verschenen.

Speeldata The Harry Potter Symphony juni- juli 2022


28jun 2022 di 20:00

The Harry Potter Symphony

* DEN HAAG

* World Forum Theater

29jun 2022 wo 20:00

The Harry Potter Symphony

* DEN HAAG

* World Forum Theater

30jun 2022 do 20:00

The Harry Potter Symphony

* DEN HAAG

* World Forum Theater

01jul 2022 vr 20:00

The Harry Potter Symphony

* DEN HAAG

* World Forum Theater

02jul 2022 za 15:00

The Harry Potter Symphony - LAATSTE TICKETS

* DEN HAAG

* World Forum Theater

02jul 2022 za 20:00

The Harry Potter Symphony - LAATSTE TICKETS

* DEN HAAG

* World Forum Theater

03jul 2022 zo 14:00

The Harry Potter Symphony - LAATSTE TICKETS

* DEN HAAG

* World Forum Theater

03jul 2022 zo 19:00

The Harry Potter Symphony

* DEN HAAG

* World Forum Theater

Koop hier uw Tickets

Over de schrijver
Reactie plaatsen