The Harry Potter Symphony
21 februari 2022 

The Harry Potter Symphony


De Harry Potter-symfonie 

Live in concert - The Film Music

 Na het immense succes van 'Lord of the Rings' en'The Star Wars Suite' komt nu 'The Harry Potter Symphony' in het World Forum theater Den Haag. Vanaf 15 december 2022.

Onder leiding van de Nederlandse dirigent Raymond Janssen kunt u de magistrale filmmuziek uit de Harry Potter films beluisteren, Uitgevoerd door The International Symphony Orchestra Lviv en The National Choir from Ukraine 'Dumka'. De bekende illusionist  Christan Farla  zal de voorstellingen verrijken met tal van spectaculaire acts. 

Een 'must see' voor het publiek!


De Harry Potter-symfonie neemt het publiek mee langs alle Harry Potter-films. De muziek is sterk verbonden met het verhaal en de film. Daarom is het misschien leuk om naast de muziek ook iets te lezen over de films, de makers, de acteurs en niet te vergeten de auteur en de verschillende componisten die aan de hebben meegewerkt. Verder vindt u. informatie over de uitvoeringen van de concertdata, tickets en locatie.  

Concertgegevens:

De Harry Potter-symfonie      

Den Haag World Forum Theater                   

  • Donderdag 15-dec 20.00
  • Vrijdag 16-dec 20.00
  • Zaterdag 17-dec 15.00 & 20.00
  • Zondag 18-dec 14.00 & 19.00

adres:

Churchillplein 10,       2517 JW Den Haag   


   Achtergronden over The Harry Potter Symphony - Live in Concert

de acteurs - de auteur - de muziek en de componisten - Christian Farla (illusionist) - Raymond Janssen (dirigent) koor en orkest.

Over De Harry Potter-films

De door JK Rowling geschreven Harry Potter boeken zijn een van de meest succesvolle verfilmde reeksen uit de geschiedenis. De acht films wereldwijd 10 miljard dollar op. In Nederland alleen al kochten meer dan 12 miljoen bezoekers een bioscoopkaartje.

Magie ligt ten grondslag aan het Harry Potter-verhaal zo ook het ontdekken van zijn eigen krachten en het studeren bij de school voor hekserij en tovenarij alle en toekomstige avonturen.

Centraal staat Harry's gevecht tegen tovenaar Voldemort die in een poging beide onsterfelijkheid te voltooien en de tovenaars gemeenschap te onderwerpen Harry Potters' ouders vermoordde. 

Het verhaal van Harry Potter is in de afzonderlijke films opgesteld. De films zullen dan ook op opgenomen moeten worden wat ervoor zorgt dat plot threads niet worden gemist.

Daniel Jacob Radcliffe in de rol van Harry Potter

Daniel Jacob Radcliffe (Fulham, 23 juli 1989) is een Engels acteur bekend geworden door zijn hoofdrol in de Harry Potter films.

Radcliffe speelde ook mee in de film December Boys, de film The Tailor of Panama en ook in het theaterstuk Equus in West End. Zijn rol in Equus veroorzaakte nogal ophef omdat hij een deel van het theaterstuk naakt op het podium moest staan. 

Na de Harry Potter Films speelde hij in: The Woman in Black, Kill Your Darlings, Horns, What If en in 2016 in Now You see Me.

De Hollywood Walk of Fame bijzondere Radcliffe ontmoette een ster in 2015.

Emma Watson als Hermione Granger

Het scheelde niet veel van Emma Watson was na vier films gestopt als Hermione Granger

Een Engelse krant die de actrice twijfels had om een deel te nemen aan de vijfde film uit de serie 'Harry Potter en de Orde van de Feniks'. Ze zou haar carrière op een lager pitje willen zetten. Haar fans verplichten geschrokken op het gerucht dat ze kalmer aan wilde gaan doen en zelfs helemaal wilde stoppen met acteren.

Emma Watson werd wereldberoemd door haar rol als Hermione Granger in de Harry Potter-films. Naast Harry Potter is zij te zien in de hoofdrollen in Beauty and the Beast (2017) en Little Women (2019).

Overzicht van alle Harry Potter films

overzicht films

2001-2011

(Jaar – Film – Componist)

2001 - Harry Potter en de Steen der Wijzen, Componist: John Williams

2002 - Harry Potter en de Geheime Kamer, Componist: John Williams

2004 - Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Componist: John Williams

2005 - Harry Potter en de Vuurbeker, Componist: Patrick Doyle

2007 - Harry Potter en de Orde van de Feniks, Componist: Nicholas Hooper

2009 - Harry Potter en de Halfbloed Prins, Componist: Nicholas Hooper

2010 - Harry Potter en de Relieken van de Dood – Deel 1, Componist: Alexandre Desplat

2011 - Harry Potter en de Relieken van de Dood – Deel 2, Componist: Alexandre Desplat

In 2016 een spin-off van de Harry Potter reeks met als eerste deel   The Fantastic Beasts and Where to Find Them   met personage   Newt Scamander in de hoofdrol.

JK Rowling de auteur

van de Harry Potter boeken.


JK Rowling (Yate, 31 juli 1965) is een Britse schrijfster en is internationaal bekend geworden door haar boeken over de jonge tovenaar Harry Potter. 

pseudoniem

De Harry Potter boeken schrijft ze onder het pseudoniem JK Rowling, de K staat voor Kathleen de naam van haar grootmoeder. Een deel van haar latere boeken bracht ze uit onder het pseudoniem Robert Galbraith omdat ze een frisse nieuwe start wilde maken na de Harry Potter-hype. Toen echter bekend werd dat Robert Galbraith een pseudoniem is voor Rowling kwam er een enorme run op haar boeken.

Succesverhaal

Door haar boeken Harry Potter verwierf ze bekendheid met meer dan 500 miljoen verkochte exemplaren. In 1990, tijdens een vier uur durende treinreis van Manchester naar Londen, bedacht zij het verhaal over de tovenaarsleerling.

In de volgende jaren werkte ze haar verhaal uit tot een zevendelige boekenserie. Oorspronkelijk prei het eerste deel weinig succesvol en werd door twaalf uitgevers teruggestuurd het pas in 1997 werd gepubliceerd.

Zo werd Het boek, Harry Potter en de Steen der Wijzen oorspronkelijk (1997) gedegradeerd door filmproducent David Heyman naar de boekenplank met lage prioriteit. Heyman's secretaris begint het weg gelegde boek en begon het begin is begonnen Heyman begonnen aan Rowlings boek opnieuw te beginnen, dat begonnen tot een van de meest succesvolle succesvolle filmseries.

In 1991 verplaatste Engelse Rowling naar Portugal om er les te geven. Na een mislukt huwelijk keerde zij in 1994 terug naar Engeland. Ze verhuisde naar Edinburgh waar ze leven van een bijstandsuitkering.

Na een eenvoudige start gepubliceerd uiteindelijk de eerste drie boeken in 1999 op de eerste drie plaatsen van de Top Tien zowel in de Verenigde Staten als in het Verenigd Koninkrijk. 

De laatste vier boeken in de serie werden de snelst verkopende boeken in de geschiedenis. Bijna zij er al meer dan 500 miljoen wereldwijd verkocht. 

Toen de reeks werd verfilmd met acteurs Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint in de hoofdrollen werd Rowling gezien als een van 's werelds uitgegeven auteurs. De acht samen op samen meer dan 6 miljard euro. Rowling trad in twee delen zelf als producer op. 

De beste verdiende vrouw van Engeland

Dankzij Harry Potter is JK Rowling de beste verdiende vrouw van Engeland. Rowling is ook de eerste vrouw ter wereld die ooit miljonair is geworden met het schrijven van boeken. 500 Miljoen verkochte exemplaren in 69 verschillende talen, hebben bij elkaar ruim 8 miljard dollar opgebracht. 

Rowling werd in 2010 de 'meest invloedrijke vrouw in Groot-Brittannië' genoemd. Als filantroop ondersteund door de oprichting van de Children's High Level Group. Eveneens stak ze veel geld in organisaties als eenoudergezinnen en de Multiple Sclerosis Society of Great Britain. 

Rowling kwam onlangs in opspraak door enkele videobeelden over transgenders.

Magie voorbij woorden

In 2011 werd de film Magic Beyond Words uitgebracht over het leven van Rowling, The JK Rowling Story.

 Cadenza


De muziek voor The Harry Potter Symphony 

Maar liefst vier verschillende top componisten schreven de muziek voor The Harry Potter symfonie. 

John Williams   componeerde de muziek voor de eerste drie films:   Philosopher's Stone   ,   Chamber of Secrets   en   Prisoner of Azkaban   . Williams maakte ook het overbekende "Hedwig's Theme", het thema dat in alle acht films verschijnt.

Nadat Williams had besloten om geen nieuwe Harry Potter filmmuziek te schrijven, uitgezet zijn   Patrick Doyle    die de vierde film   The Goblet of Fire   van zou voorzien.

Nicholas Hooper   was de derde componist in de reeks voor de film   The Order of the Phoenix   . Ook Hooper keerde niet terug om de muziek voor de laatste films te voltooien.

In januari 2010 nam de Franse componist   Alexandre Desplat   de opdracht aan de partituur voor   Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1   te componeren. Desplat maakte zijn werk af en voltooid in 2011 ook   Harry Potter en de Relieken van denood – Deel 2   .

de componisten

John Williams

John Williams (Queens NY, 8 februari 1932) is een Amerikaanse aller componist die de meest iconische filmmuziek, situaties, situaties. Hij componeerde filmmuziek voor meer dan honderd films waarvan velen werden door Steven Spielberg.

Samenwerking met Steven Spielberg

In het begin van de jaren '70 werd John Williams door regisseur Steven Spielberg Williams die vroeg zijn debuutfilm The Sugarland Express van muziek voorzien. Dit werd het begin van een van de langste samenwerkingen in de filmgeschiedenis. Williams heeft inhoud de muziek van bijna alle Spicyberg-films gecomponeerd. De film Jaws uit 1975 maakte dat Williams tot beste filmcomponist ooit werd uitgeroepen. 

De voortgaande films voortgekomen uit de samenwerking met Spielberg zijn: Jaws (1975), Close Encounters of the Third Kind (1977) en ET The Extra -Terrestrial (1982), Indiana Jones en Jurassic Park (1993) gevolgd door het vervolg van Jurassic Park - The Lost World (1997), Schindler's List (1993), Saving Private Ryan (1998) en Lincoln (2012).

Gedurende de hele periode van uitgebreide uitbreiding uitbreiding Williams enkele van de meest memorabele muziek in de filmgeschiedenis, waaronder de partituren voor Star Wars-films (1977, 1980, 1983, 1999, 2002, 2005, 2015, 2017 en 2019) en de eerste drie Harry Potter-films (2001, 2002 en 2004).

John Williams kreeg ook bekendheid als dirigent en als concertcomponist. In 1980 werd hij dirigent van de Boston Pops in opvolging van Arthur Fiedler. Er volgden uitgebreide tournees door de Verenigde Staten en Japan met uitvoeringen van zijn eigen werk. In 2009 componeerde en arrangeerde hij het lied Air and Simple Gifts ter gelegenheid voor de inauguratieceremonie van de Amerikaanse president Barack Obama.

Naast filmmuziek schreef Williams concerten voor diverse instrumenten en een aantal symfonische werken. In zijn jonge jaren schreef hij een pianosonate en muziek voor jazzcombo's en dansbands. 

Bekend zijn enkele gelegenheidscomposities zoals de Liberty Fanfare naar aanvang van de honderdste verjaardag van het Vrijheidsbeeld, We're look good! voor de Special Olympics maakte een compositie voor het in Amerika bekend NBC Nieuwsthema The Mission.

Williams werd genomineerd voor meer dan 50 Academy Awards en won er 5 voor zijn bewerking van de musical Fiddler on the Roof (1971), voor Jaws (1975), voor Star Wars (1977), voor ET The Extra-Terrestrial (1982) en voor Schindler's List (1993). Hij ontving ook drie Emmy Awards, meer dan 20 Grammy Awards en in 2004 nam hij de Kennedy Center Honor in ontvangst. In 2009 ontving hij de National Medal of Arts door de Amerikaanse regering aan een artiest wordt gegeven, voor zijn prestaties op het gebied van symfonische muziek voor films.

Patrick Doyle

Patrick Doyle (Uddingston, 6 april 1953), Schots componist, kreeg in de jaren '90 van de vorige eeuw twee Oscarnominaties voor de films Sense and Sensibility en Hamlet.

Door zijn samenwerking met de Shakespeare gemeenschap trad Doyle in 1987 toe tot de Renaissance Theatre Company als componist en muzikaal leider. In 1989 kreeg Patrick Doyle opdracht van regisseur Sir Kenneth Branagh om muziek voor de speelfilm Henry V te componeren. Deze partituur werd uitgevoerd onder leiding van Sir Simon Rattle. tussen Patrick Doyle en Branagh tot heden voort met optredens over de hele wereld. De bekende Disneyfilm Cinderella, waar Doyle in 2015 muziek voor schreef, was zijn 11e succesvolle samenwerking met Branagh.

Voor meer dan 60 internationale speelfilms die bestaat uit Harry Potter and the Goblet of Fire, Gosford Park, Sense and Sensibility, Indochine, Carlito's Way en A Little Princess. Zijn werken bedoeldn tot samenwerking met meest geprezen regisseurs ter wereld zoals Regis Wargnier, Brian De Palma, Alfonso Cuaròn, Ang Lee, Chen Kaige, Mike Newell en Robert Altman. Daarnaast was hij sporadisch te zien als acteur in kleinere rollen. Een van die rolletjes speelde hij in de film Chariots of Fire. Doyle had ook kleine rollen in films waarvan hij de muziek componeerde.

Doyle kreeg nog meer internationale belangstelling na het componeren van filmmuziek voor Harry Potter and the Globet of Fire, de vierde Harry Potter-film, die in 2005 in de bioscoop in première ging.

Nicholas Hooper

Nicholas Hooper, geboren in 1952, Verenigd Koninkrijk.

De Grammy Award-genomineerde Britse film- en televisiecomponist Nick Hooper werd vooral bekend door de soundtracks voor de Harry Potter-films  The Half-Blood Prince en  Harry Potter and the Order of the Phoen  ix  . 

Nick Hooper werd de plaatsvervanger van Patrick Doyle zijn beurt de taak had overgenomen van John Williams.

Nick Hooper schreef al muziek voor veel films en televisieseries waaronder de genomineerde BBC-producties  Land of the Tiger  en  Andes aan Amazon  . The Tichborne Claimant  ,  My Family and Other Animals  en  The Girl in the Café  zijn enkele van zijn televisieproducties. De BAFTA Award voor de film  The Young Visiters   won Hooper in 2004. In 2007 werd ook "The Best Original Television Music" uitgevoerd met een BAFTA.

Veel fans van John Williams waren licht verdrietig toen de compositie opdracht werd gegeven aan de volgende Harry Potterfilms werden aan Patrick Doyle en later aan Nick Hooper. Toch was bij het verschijnen van de nieuwe films iedereen onverdeeld enthousiast en verplicht de vooroordelen teruggenomen worden.

Gezien dat in de films  The Half-Blood Prince  en  The Order of the Phoenix  Harry en zijn cohorten ouder en wijzer zijn geworden en de muziek progressie moest volgen met de jeugdige magische toets bleek de aflossing door de nieuwe componist geslaagd.

Nick Hooper schrijft hoorbaar met veel charme en enthousiasme en dompelt al snel in de nieuwe symfonische wereld van Harry Potter-muziek, melodieuze passages grenzend aan de donkeres van de fantasiewereld. 

Er is niet een sterk verbindend hoofdthema zoals bij Williams in de eerste drie Harry Potter-films met de echt bekende en letterlijke thema's. Hooper gebruikt alleen nog korte verwijzingen naar deze thema's maar gaat verder zijn eigen weg.

Na  The Half-Blood Prince  en  The Order of the Phoenix  laatste Hooper zich terug te trekken voor de enorme twee te maken films, mede vanwege de enorme media-aandacht en de enorme druk die ligt op een project met een daadwerkelijke uitvoering van een aanval. Voor deze twee films werden Hoopers plaats laatste door Alexandre Desplat, die de muziek voor deze films op zich namen en componeerde.

Alexandre Desplat

Alexandre Desplat, geboren in Parijs 1961, is een Franse componist die vooral en met veel succes heeft toegelegd op filmmuziek. Desplat begon in Frankrijk en kreeg later ook opdrachten in Hollywood.

Desplat in I Parijs door de componistannis Xenakis. Eveneens volgde de opleidingen voor piano, trompet en fluit. Hij erom staat bekend in korte tijd een complete partitie te schrijven. Sinds 1991 hij muziek voor meer dan 125 films waarin hij artistieke vrijheid schreef bewaakt.

Het aantal Awards en nominaties is enorm. Desplat is dan ook een 's werelds geproduceerde componisten voor hedendaagse filmmuziek. Een korte selectie van zijn werken is de filmmuziek voor: The Grand Budapest Hotel, The Twilight Saga: New Moon, Argo, The Shape of Water, The King's Speech, Godzilla en The Curious Case of Benjamin Button. Met de muziek voor The Shape of Water en The Grand Budapest Hotel won hij een Oscar.

Echter, voor Desplat geldt ook, dat hij de meest bekendheid kreeg door het schrijven van de laatste twee Harry Potter films. Hij nam de ambitieuze opdracht over van Nicholas Hooper en wist op de laatste twee Harry Potter-films, Harry and the Deathly Hallows part I & II, succesvol zijn eigen stempel te drukken.

Enkele titels uit 'The Harry Potter Symphony' in concert

Met meer dan 35 muziektitels uit de Harry Potter-films zal dit concert een ultieme ervaring worden voor zowel muziekliefhebbers als Harry Potter-fans. Geen enkel geval zal ontbreken van 'Hedwig Theme' met de overbekende geheimzinnige en toch sprankelende Celesta inleiding tot en met het 'Double Trouble'. 

Titels:

Harry Potter en de Tovenaarssteen, Hedwigs-thema, De Steen der Wijzen, Harry's Wonderlijke Wereld, Harry Potter en de Vuurbeker, Zweinstein Hymne, Hedwigs Wals, Harry in de Winter, Potter Wals, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Heksen wil en Wizzards, Tante Marge's Waltz, A Bridge to the Past, The Knight Bus, Double Trouble, The Irish Theme, Drum line, Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1, Obliviate, Polyjuice, Harry and Ginny, Ministry of Magic, The Elder Wand Fantasie, Mijn liefde is altijd hier, Harry Potter en de Geheime Kamer, Fawkes The Phoenix, Dobby the House of Elf, Gilderoy Lockhart, Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2, Lilly's Theme, Underworld, Dragon Flight, Neville, A New Schoolhoofd , The Resurrection Stone, Showdown, A New Begin, Courtyard, Battlefield, Harry Potter en de Orde van de Feniks,Een ander verhaal, De Vlucht van de Orde van de Feniks, Professor Omber, Het leger van Perkamentus, Kamer van Eisen, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Het verhaal begint, In Noctem, Wizzard Wheezes, Ron's Overwinning, The Slug Party, Reis naar de Grot, Perkamentus afscheid, The Friends, The Wemel Stomp.

Dirigent Raymond Janssen-dirigent- over The Harry Potter Symphony in concert

raymond janssen dirigent

Voor dirigent Raymond Janssen is The Harry Potter Symphony opnieuw een geweldige uitdaging voor The Star Wars Suite en Lord of The Rings. Vooral het aandeel van John Williams met het zijn uiterst geraffineerde partituren voor groot koor en orkest is een Walhalla voor elke dirigent. 

De uitdaging vooral bij een goede 'timing' om de vele afzonderlijke delen aan elkaar te smeden. Ook balans in tempo en dynamiek zijn belangrijk. Door de grote orkestbezetting met uitgebreide koper en slagwerk komt er bij een eerste repetitie een enorme klank op je af. In die enorme moet je dan orde aanbrengen zodat alle melodielijnen, inclusief de klank worden complexe ritmes, transparant. Daarnaast is er nog het koor dat een enorme kluif heeft aan de filmmuziek en een perfect samenspel met het orkest moet geleverd. 

Het is ook een van de genomen van een dirigent om 130 muziek precies gelijk en op een lijn te krijgen. Veel mensen denken dat de dirigent dit met zijn stokje doet, maar dit is een loutere waarheid. Natuurlijk moet je als weten wat je met de batton doet, maar duidelijk om tot een goed samenspel te komen is veel belangrijk belangrijk. Waar het om gaat is het creëren van een flow ofwel synchroniciteit waar iedereen in meegaat, als dirigent kun je dan deze flow sturen. Voorwaarde is wel dat een dirigent deze flow kan creëren anders krijg je een mathematisch academische voorstelling waar niemand op zit te wachten. Het kunnen beleven van de toekomstige ontvangen schakeringen die in de muziek verwacht zijn. De dirigent is ook hier verantwoordelijk voor.

De filmmuziek uit de eerste drie delen van Harry Potter zijn zeker mijn favoriet. De Williams partituren zijn het meest rijk en dynamisch en vaak explosief. Ze veel mooie melodieën die bijna iedereen wel kent. Het is een kunst om een melodie te schrijven als bijvoorbeeld Hedwigs

Ofschoon de Williams partituren mijn favoriet zijn wil dat niet zeggen dat ik de geschreven filmmuziek van de andere componisten minder vind. Integendeel, dit maakt het geheel boeiend omdat de drie andere componisten ook een eigen taal spreekt en ontwikkeld klankbeeld weet neer te zetten door weer nieuwe klankkleuren en nieuwe melodieën in te brengen die ook pakkend en geïdentificeerd zijn. Voor De Harry Potter Symfonie wordt dit allemaal in elkaar geweven tot een verticale avond. De acts van Illusionist Christian Farla zullen daar nog veel aan toevoegen.

Christian Farla

Illusionist- Spectaculair, trendy en snel

Harry Potter symfonie

Christian Farla  is in 2022 te zien in het concert 'The Harry Potter Symphony', Den Haag, waar hij zijn publiek meeneemt op een magische reis vol verwondering. Voor het eerst zal de illusionist optreden met een groot orkest en koor onder leiding van dirigent Raymond Janssen. 

Christian Farla zal de The Harry Potter Symphony met spectaculaire en magische acts die aansluiten bij het Harry Potter-verhaal.

Christian Farla behoort tot de absolute wereldtop op het gebied van Magic & Illusieshows. Hij werd onderscheiden met de Internationale IMS Merlins Award voor “Magicians of the Year” en de “Magic show of the Year”.

Christian Farla maakte vijf internationale theatertournees met 3000 shows in Duitsland en meer dan 500 optredens in Frankrijk. Zijn televisieshows deden meer dan 50 miljoen kijkers.

Christian Farla is een performer van het allerhoogste niveau, ingericht in een artiestenfamilie. Zijn grootvader die zelf ook goochelaar was schonk de achtjarige Christian zijn eerste goochel, niet vermoeden dat alle verwachtingen overtreffen en nummer 1 zou wereldwijd worden.

Magie en Muziek

Magie en Muziek hebben altijd tot de verbeelding en zijn geweest tot het meest fantastische muziek. Zo zijn bijna alle opera's van Wagner geschreven op basis van legendes en sprookjes doorspekt met magie. Denk bijvoorbeeld aan de Tovenaarsleerling van Paul Dukas, Faust van Gounod, Blauwbaards burcht van Bela Bartok. Steeds opnieuw de combinatie van magie en muziek publiek bijzonder aan te spreken. Het Harry Potter concert zal zeker geen uitzondering maken. 

Het is heel menselijk om nieuwsgierig te zijn naar het bovennatuurlijk. Soms zelf met een geheime wens te kunnen toveren van het hopen op aangereikte hulp van hierboven. 

Magische verhalen gaan bijna allemaal over 'goed en kwaad'. In de muziek vind je dat terug in bijvoorbeeld het spel tussen consonanten en dissonanten in de harmonie, deze zorgen voor spanning en ontspanning in dat wat we luisteren. Deze spanning tussen medeklinkers en dissonanten dieper vertalen naar muziek. Na de laatromantische periode werd dit extreem voortgezet door bijvoorbeeld Arnold Schönberg Bela Bartok en Alban Berg. Geen muziek, zij laten soms lang in dissonante verblijven. 

De muziek geschreven voor de Harry Potter-films zijn eerder romantisch te noemen. De componisten gebruiken wel het gehele pallet van compositie technieken en ontwerpen (soms jazzy in 'Knight Bus' en zelfs een Charleston in 'The Half-b Prince') die ervoor zorgen dat een groot publiek de muziek appreciëren kan.

Muziekinstrumenten met een magische sfeer te creëren

De inzet van Celesta, harp en vibrafoon dragen bij een magische sfeer op te geluid in muziek. De donkere sferen van de fantasiewereld worden vooral door contrabassen, cello's, contrafagot en Gran Cassa opgewekt. Het mooie van de Gran Cassa is dat deze niet alleen betreft volume indruk kan maken maar vooral in zachte passages, bijna onhoorbaar. De trilling van het instrument geeft aan de toehoorder een gevoel betreft lichaamsgevoel. Het zijn dan de lage trillingen die ons lichaam duidelijk kan begrijpen en geeft een bijzonder gevoel zonder bewust te zijn van een toonhoogte. Ook een trompet of trombone kan onheilspellend klinken met sourdine (demper).

Het Internationaal Orkest, INSO Lviv

INSO Lviv is een jong en succesvol orkest. Met flair, elan en esprit verovert dit jonge orkest het hart van zijn publiek.

De jaarlijkse concertreizen in diverse Europese landen, zoals Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Polen, Portugal en Spanje maken dat INSO riet een plek heeft verworven binnen de podia.

Enthousiaste jonge musici, creatief op zoek naar nieuwe wegen en vormen binnen de klassieke muziek.

Samenwerking met eenvoudige muziek en dirigenten en de 'cross-art' maken hen tot een aanrader. Onderleiding van de Nederlandse dirigent Raymond Janssen die INSO CADENZA naar Nederland haalt, oogsten zij veel succes in 2013 met Astor Piazolla en sinds 2017 jaarlijks met het Carmina Burana, 'Opera Gala' en de Star wars concerten en vanaf 2022 ook met 'The Harry Potter Symfonie'.

Het Nationale Koor van Oekraine DUMKA

De klankkleur, de enorme dynamiek en expressie maken het koor tot een van beste in Europa. Vele CD opnames en internationale concertreizen naar oa Italië, Polen, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Nederland, getuigen hiervan. The National Cho van Oekraine DUMKA thuis in Kiev, wordt sinds 2019 uitgenodigd door Cadenza European Art Productions om deel te nemen aan de jaarlijkse tournee's in Nederland met oa Carmina Burana en de Starwars Suite van John Williams. In 2022 worden daar The Harry Potter Symphony, Opera Gala en Lord of The Rings aan toegevoegd.

Sinds 1984 staat het koor onderleiding van de prominente Oekraïnse dirigent Yevhen Savchuk. Savchuk. het koor naar internationale bekendheid. Het repertoire omvat composities van Renaissance tot hedendaagse muziek zowel in a'capella stijl als in vocaal symfonische werken. De grootste kracht heeft het koor in het romantische en hedendaagse repertoire. 

Dumka heeft ook een groot aantal prèmieres op haar naam staan Waaronder Sylvestrovs "Diptych" en het "Requiem for Laryssa", Stankovychs "Babyn Yar", "Requiem", "Legend about Prince Ihor's Campaign", Laniuks "Palimpsests",

Dumka nam 28 CD's op die wereldwijd op de markt verschenen.

Speeldata De Harry Potter Symfonie 

De Harry Potter-symfonie      

Den Haag World Forum Theater                   

Donderdag 15-dec 20.00

Vrijdag 16-dec 20.00

Zaterdag 17-dec 15.00 & 20.00

Zondag 18-dec 14.00 & 19.00


adres:

Churchillplein 10                                                     

2517 JW Den Haag         


Over de schrijver
Reactie plaatsen