Cadenza, een niche in de muziekwereld
11 augustus 2015 

Cadenza, een niche in de muziekwereld

Een niche binnen de muziekwereld?

Sinds 2006 slaagt Cadenza erin bijzondere concerten aan te bieden op de meest sfeervolle locaties in Nederland met een muziekkeuze die een breed publiek weet te bereiken. Deze setting is een bewuste keuze omdat Cadenza graag mooie klassieke muziek toegankelijk wil maken in combinatie met de beleving van mooie historische gebouwen, veelal kerken.

Dit gaat niet enkel op voor de Kerstconcerten, maar zeker ook voor de concerten voor dit najaar, waarbij Cadenza in september een fantastisch strijkersensemble uit de Oekraïne heeft kunnen aantrekken. Het is het streven het publiek een sfeervolle avond te bezorgen, waar men graag komt, en de toegevoegde waarde bij het huiswaarts gaan is het voldane gevoel na een bijzondere muzikale ervaring op een inspirerende locatie.

Oftewel, we willen met het publiek iets moois delen met een hoge kwaliteit als doelstelling, zonder de klassieke of lichte muziek als een stoffig icoon op een voetstuk te plaatsen, waar men afstandelijk en met een kritisch oor naar zit te luisteren. Belangrijk is het deelnemen en geraakt worden in de ziel, ieder vanuit zijn eigen belevingswereld.

Muziek verbindt en maakt ons begripvol, ook naar elkaar. Cadenza werkt mede om die reden veelal met orkesten uit Midden-Europa, zoals Roemenië en Oekraïne, waar vooral de jonge generatie musici met trots verder bouwt op zijn tradities en tegelijkertijd heel gedreven is om te spelen. Zij hebben nog een uitgesproken romantische hang naar het kunstenaar-zijn en spreken meer over emotie dan perfectie. Dat zij die perfectie allang hebben bereikt blijkt uit de lange lijsten van topviolisten, cellisten en vooral ook zangers die internationaal de wereld hebben veroverd.

Cadenza wil mensen door passie verbinden. Samen de dagelijkse routine even loslaten en een avond genieten met partner, familie of vrienden.

Het is geen gemakkelijke weg om dit buiten de gekaderde paden van de muziekwereld te kunnen realiseren. Het is realiseren en tegelijkertijd overleven.

Zonder subsidies en zonder sponsors lukt het Cadenza sinds 2006 om jaarlijks duizenden bezoekers naar de concerten te krijgen, waarbij alleen al de Kerstconcerten tot nu toe onder de titel Ave Maria, veelal waren uitverkocht. Zonder het enthousiasme van onze concertbezoeker zou dit niet mogelijk zijn!

Het geeft des te meer aan dat de Cadenzaconcerten door muzikaliteit, emotie en inleving in combinatie met een passionele omgeving, het publiek hebben weten te overtuigen.

Beleef het mee!

Raymond Janssen

Over de schrijver
Reactie plaatsen