Giovanni da Palestrina

Giovanni da Palestrina

Giovanni da PalestrinaGiovanni da Palestrina, 1525-1594 werd waarschijnlijk geboren in de Italiaanse stad Palestrina, nabij Rome. Met zijn oeuvre van meer dan 650 uitgegeven werken vormt hij het hoogtepunt van de contrapuntische stijl in de late Renaissance. Hij componeerde voornamelijk voor de kerk en schreef maar liefst 104 missen. Palestrina’s werk onderscheid zich door elegante melodielijnen in alle stemmen en met uitgewogen dissonanten ter ondersteuning van de tekst.

 

De Missa Papae Marcelli

De Missa Papae Marcelli met haar rijke vloeiende klanken en volmaakt contrapunt schreef Giovanni da Palestrina voor het Concilie van Trente (1545-1563). De Paus Marcellus II waaraan de Missa werd opgedragen, bleef slecht drie weken Paus. De kerk wilde hervormingen in de kerkmuziek doorvoeren. Met zijn Missa wilde Palestrina overtuigen dat de polyfonie met al zijn rijkdom behouden kon worden. De missa werd echter pas in 1567 gepubliceerd, vier jaar na het Concilie. Met deze compositie zette Palestrina zijn nieuwe stijl duidelijk op de kaart. Deze nieuwe stijl kreeg navolging van vele Renaissance componisten zoals Gregorio Allegri en de Spaanse Tomás Luis de Victoria. Zijn stijl werd het schoolvoorbeeld van de zogeheten “prima prattica”.

Giovanni da Palestrina en zijn loopbaan

Zijn carriere concentreerde zich rond Rome met als hoogtepunt een aanstelling als koormeester in de Sixtijnse Kapel. Helaas voor een korte periode omdat een nieuwe Paus hem had ontslagen omdat hij getrouwd was. Een volgend station werd een slecht betaalde aanstelling als kapelmeester in de Basiliek van San Giovanni in Laterano. Na de dood van zijn vrouw Lucrezia besloot Giovanni da Palestrina celibatair te gaan leven. Het lot liet hem het eerst volgende jaar daarop trouwen met een vermogende bonthandelaarster Virginia Dormoli. Palestrina werd vermogend en kon zich veroorloven zijn eigen werken uit te geven.

Reactie plaatsen