Giovanni Gabrieli

Giovanni Gabrieli

Giovanni Gabrieli Giovanni Gabrieli, 1554-1612 en zijn oom Andrea Gabrieli waren vernieuwende en productieve componisten in de late Renaissance.

Giovanni Gabrieli schreef voornamelijk vocale sacrale muziek waarbinnen hij opzoek was naar nieuwe klankwerelden.

Zijn belangrijkste werk symphoniae sacre bevat koorwerken met wel 19 koor partijen.

Zijn muziek voor de San Marco was groots van opzet, maar liefst vijf koren werden in verschillende galerijen rondom het hoofdaltaar opgesteld om nieuwe ruimtelijke effecten te creëren.

De term cori spezzati waarbij de twee koren elkaar afwisselend toezingen, is sterk met de naam Gabrieli verbonden. Het was een eerste experiment om een stereo effect te bereiken.

Giovanni Gabrieli werd geboren in het bruisende Venetië en genoot zijn opleiding bij zijn oom. Vervolgens vertrok hij naar München om bij Orlado di Lasso te gaan studeren en zich te verdiepen in de polyfone stijl.

Gabieli schreef ook klavierwerken van improvisatorische toccata’s tot formele ricercari.
O Magnum Mystericum Is een van de mooiste en bekendste vroege koorwerken van Gabrieli. Het acht stemmige koor beweegt zich tussen majeur en mineurakkoorden in de cori spezzati stijl De twee koren zingen antifonisch op de woorden Beata virgo en gaat over in een drieledig ritme voor het alleliua.

Reactie plaatsen