Giulio Caccini

Giulio Caccini

Giulio Caccini Giulio Caccini, 1550-1618 was een Italiaans componist, zanger en muziekpedagoog.


Naast opera  composities en zijn bundel met begeleide liederen, is "Le nuove musiche" zijn meest bekende werk.


Caccini ontwikkelde ook de monodische stijl - een vertaalde melodie begeleid door akkoorden, die later een van de pijlers van de barokmuziek zou worden.

Giulio Caccini als zanger

Giulio Caccini was enorm populair als virtuoos zanger en werd opgericht door rijke families zoals de Medici . Hij zou tot zijn dood op prominente wijze zijn bij alle muzikale evenementen rond het huwelijk van de de' Medici's incidenten. Hij was ook lid van de "Camerata" een groep intellectuelen, met interesse voor de oude Grieken. Caccini ontwikkelde in deze tijd als eerste het recitatief.


Als zangpedagogiek als gevolg van meerdere zangers op, waaronder de castraat Giovanni Gualberto Magli, die de latere titelrol in Monteverdi's l'Orfeo zou vertolken.


Het kan zijn dat de zanger zijn of haar zang natuurlijker lijkt te laten lijken.

Giulio Caccini de intrigant

Uit meerdere bronnen bleek dat Caccini ook een talent had tot het spinnen van intriges. Hij maakte de vele collega's moeilijkheid (oa de componist Peri) omdat hij composities, mooie melodieën en vernieuwingen claimde op zijn eigen naam


Zo verklikte hij aan Groothertog Francesco de liefdesaffaire tussen Eleonora de echtgenote van Pietro de' Medici en Bernardino Antinori. Dit verklikken was de directe aanleiding van de moord op Pietro op zijn vrouw en Bernardino Antinori.


Ook ging in 1602 zijn opera Eurydce in première na talloze overweldigende intriges.

Marialaan van Caccini

Het beroemde "Ave Maria" wordt tien miljoen dollar aan Caccini. Het Ave Maria is ongeveer 1970 gecomponeerd door de Russische componist Vladimir Fyodorovich Vavilov.


Lees meer over Renaissance componisten


Reactie plaatsen