Giulio Caccini

Giulio Caccini

Giulio Caccini Giulio Caccini, 1550-1618 was een Italiaans componist, zanger en muziekpedagoog.Hij behoorde tot de eerste generatie virtuoose zangers en droeg hiermee bij aan de ontwikkeling van de opera.

Hoewel geassocieerd met de opera is toch zijn bundel met begeleide liederen “Le nuove musiche” zijn meest bekende werk.

Caccini ontwikkelde ook de monodische stijl - een gezongen melodie begeleid door akkoorden, die later een van de pijlers van de barokmuziek zouden worden.
Giulio Caccini was enorm populair als virtuoos zanger en werd gefinancierd door rijke families zoals de Medici. Hij zou tot zijn dood op prominente wijze bij alle muzikale evenementen rond de huwelijken van de de' Medici’s deelnemen. Hij was ook lid van de “Camerata” een groep intellectuelen, met interesse voor de oude Grieken. Caccini ontwikkelde in deze tijd als eerste het recitatief.

Als zangpedagoog leidde hij tientallen zangers op, waaronder de castraat Giovanni Gualberto Magli, die de later titelrol in Monteverdi’s l’Orfeo zou vertolken.

Caccini bepleitte sprezzatura en bestudeerde de moeiteloosheid van de zanger om zijn of haar zang natuurlijker te laten lijken.
Uit meerdere bronnen blijkt dat Caccini ook een talent had tot het spinnen van intriges. Hij maakte het vele collega’s moeilijk (o.a. de componist Peri) omdat hij composities, mooie melodieën en vernieuwingen claimde op zijn eigen naam

Zo verklikte hij aan Groothertog Francesco de liefdesaffaire tussen Eleonora de echtgenote van Pietro de' Medici en Bernardino Antinori. Dit verklikken was de directe aanleiding van de moord van Pietro op zijn vrouw en Bernardino Antinori.

Ook ging in 1602 zijn opera Eurydce in première na talloze pijnlijke intriges.
Het beroemde "Ave Maria" wordt ten onrechte toegeschreven aan Caccini. Het Ave Maria is omstreeks 1970 gecomponeerd door de Russische componist Vladimir Fyodorovich Vavilov.

Lees meer over Renaissance componisten

Reactie plaatsen