Orlando di Lasso

Orlando di Lasso

Orlando di LassoOrlando di Lasso, 1532-1594 reisde als jonge man door Italië en Sicilië in dienst van verschillende aristocraten.

Het was de Vice koning van Sicilië, die de jonge koorknaap Raoul de Lâtre van de Sint-Nicolaaskerk te Bergen (België-Mons) naar Italië bracht.

In Italie werd zijn naam Raoul de Lâtre gewijzigd in Orlando di Lasso. In 1553 werd hij in Rome benoemd tot kapelmeester van de Sint Jan van Lateranen.

In 1555 belande hij in Antwerpen en publiceerde zijn eerste vierstemmige madrigalen.

In 1560 benoemde hertog Albrecht V hem tot leider van de hofkapel te München en zou daar de rest van zijn leven blijven.

Madrigalen van Orlando di Lasso

Zijn Madrigalen, chansons en sacrale muziek werden internationaal verspreid en ontving bewondering en waardering van al zijn tijdgenoten en kreeg bijnamen als Vorst der muziek en Belgische Orpheus.

Orlando di Lasso productiefste componist aller tijden

Orlando was ook een van de productiefste componisten aller tijden. Met 53 vier-tot acht stemmige missen, 1250 twee- tot twaalf stemmige motetten, requiems, madrigalen, chansons en koorliederen omvat zijn oeuvre de mooiste voorbeelden van 16e eeuwse polyfone koormuziek naast Palestrina.

In 1570 werd Di Lasso in de adelstand verheven en in 1574 krijgt hij de Orde van het Gulden Spoor.

Enkele bekende composities van Orlando di Lasso zijn:


  • De Psalmi Davidis Poenitentiales,
  • De Lamentationes Hieremiae Prophetae, op teksten uit de Canzoniere van Petrarca,
  • Zwanenzang, de Lagrime di San Pietro.

Lees meer over Renaisance muziek:

Reactie plaatsen