Page content

article content

Ben Jager over Carmina Burana

Ben Jager, Honorair Consul Generaal van Roemenië in Nederland en Executive President Dutch Romanian Network schreef een voorwoord voor het Benefietconcert op 15 november in het Frits Philips Muziekgebouw Eindhoven.

Cadenza European Art Productions werkte samen met de De Stichting Hulp aan Roemenië, de Stichting Milon en de Stichting Frits Schrouff. Het doel: Een beroepsopleiding voor kansarme jongeren op het Roemeense platteland. Een unieke combinatie van musici, het orkest INSO uit Lviv (Oekraïne) en het koor uit Timisoara (Roemenië) De DRN, (Dutch Romanian Network) vierde met dit Benefietconcert haar 10 jarig jubileum.

Er kan wel muziek in zitten, maar daarmee is het nog geen symfonie volgens Ben Jager.

Al bladerend in dit programma zult u natuurlijk het eerst worden aangetrokken tot het programma dat een bijzondere samenstelling heeft en er gaat een zekere uitdaging vanuit die daardoor uw belangstelling zal opwekken. Verder lezend valt het op dat het koor en de solisten uit Roemenië afkomstig zijn en het orkest INSO, uit Oekraïne. Een unieke combinatie die u maar zelden zult aantreffen.

Muziek is universeel

Het is het bewijs dat muziek universeel is en geen talenkennis noodzakelijk is om het te kunnen beleven dan wel uit te voeren. En om deze unieke samenstelling tot een harmonieus geheel te smeden is de baton in handen van de Nederlandse dirigent Raymond Janssen.

Ben Jager, ondernemers en de DRN

Tussen de bezoekers zitten veel ondernemers die al tien jaar economische relaties onderhouden met Roemenië en zij kwamen op de goede gedachte om hun tweede lustrum te vieren met onderhavig concert. Immers, zij zijn aangestoken door het Roemeense virus wat er kort op neer komt dat onze Roemeense vrienden met hun Latijnse inslag het Bourgondische savoir-vivre hoog in het vaandel hebben staan. Dus bij de cultuur van het zakendoen geldt dat er wel muziek in kan zitten, maar het daarmee nog geen symfonie is.

Roemenen zijn eigenlijk Brabanders ?

De duiding Bourgondisch in relatie met de Roemeense volksaard is geen historische vergissing want in de twaalfde eeuw zijn veel bewoners van de Zuidelijke Nederlanden naar Roemenië geëmigreerd en bij een bezoek aan Transsylvanië zult u in het dialect Brabantse woorden herkennen, zoals ook plaatsnamen.

Dus de koorleden en de solisten zouden wel eens kunnen afstammen van uw voorvaderen en dat maakt het concert in Eindhoven juist uniek. Luisterend naar de muziek en de liederen zal iedere bezoeker het op zijn of haar eigen individuele manier beleven.

muziek heeft een enorme invloed

Uiteenlopende gedachten zullen er opkomen, want muziek beïnvloedt uw emoties. Eigenlijk kan muziek alles. Het kan je ontroeren, vrolijk stemmen, opzwepen, verdrietig maken of kippenvel geven. Muziek kan je tot rust brengen, maar ook in beweging zetten. Het is bekend dat muziek een enorme invloed op de mens heeft.

Resumerend wens ik u een zeer aangename beleving op deze avond toe, waar u met voldoening aan zult terugdenken!

Ben Jager over Carmina Burana

Ben Jager over Carmina Burana

Ben Jager

Honorair Consul Generaal van Roemenië in Nederland, Executive President Dutch Romanian Network

Comment Section

0 reacties op “Ben Jager over Carmina Burana

Plaats een reactie


*