Jacob Obrecht

Jacob Obrecht

 

Jacob ObrechtJacob Obrecht, 1457-1505 de muziek van deze Nederlandse componist werd overschaduwd door zijn tijdgenoot Josquin Desprez. Daar waar Desprez vooruitstrevend was hield Jacob Obrecht vast aan de traditionele contrapuntische benadering, met uitzondering van de canon. Hij liet zich niet beïnvloeden door de nieuwe Italiaanse trends.

Jacob Obrecht gebruikte veel Nederlandse melodieën van religieuze en volksliederen, deze verwerkte hij in zijn composities.

Hij schreef vooral kerkelijke muziek en daarnaast enkele wereldlijke liederen . Hij was een volgeling van Johannes Ockeghem. Obrecht was naast Josquin des Prez één van de toonaangevende vertegenwoordigers van de Vlaamse polyfonie van de vroegrenaissance.

Jacob Obrecht studeerde aan de universiteit van Leuven werkte aan de ‘Sint Donatiuskerk’ in Brugge en de ‘Onze Lieve Vrouwe Basiliek’ in Antwerpen en van 1496 - 1498 als koorleider in de Sint-Gertrudiskerk te Bergen op Zoom. Zijn werkzame leven was een aaneenschakeling van korte aanstellingen.Vanaf oktober 1504 was Obrecht wederom in Ferrara nu als opvolger van Josquin Des Prez.Hij stierf in Ferrara aan de pest.

 

Zijn ‘Salve Regina’ is het meest bekende werk van zijn hand. 

Reactie plaatsen