Bekken of cymbaal slagwerkinstrument

Bekken of cymbaal slagwerkinstrument

Het bekken of cymbaal, is een metalen slagwerkinstrument bestaande uit twee metalen schijven die tegen elkaar worden geslagen.

Een bekken of cymbaal wordt voornamelijk vervaardigd uit brons. De exacte samenstelling van deze legering wordt per fabrikant geheim gehouden. Nadat de metaal legering wordt verhit en gewalst, wordt het verhitte metaal met meer dan 1000 hamerslagen in de gewenste vorm gebracht. Dit proces gebeurd ook wel machinaal maar dan is de kwaliteit minder.

Er zijn bekkens in meerdere formaten en dikten die elk een andere klankkleur bezitten.
De metalen platen kunnen ook worden bespeeld met een stok, afhankelijk van het gebruikte materiaal van de stok, ontstaan een nieuwe klankkleur.
cymbalen vervaardigd uit plaatstaal vinden we in Java waar het bekken als signaal instrument wordt gebruikt.

Bij een drumstel wordt het bekken opgehangen aan een standaard en aangeslagen met een drumstick of een brush en hebben bij voorkeur een ritmische functie.
Binnen een symfonieorkest wordt het bekken of cimbaal voornamelijk gebruikt om opvallende accenten te plaatsen binnen een muziekstuk.

Looporkesten zoals harmonie en fanfare orkesten gebruiken het bekken veelal in combinatie met de grote trom. Het bekken is dan bevestigd aan de bovenkant van de grote trom en is een kleiner formaat.
Reactie plaatsen