Xylofoon - melodisch percussie instrument

Xylofoon - melodisch percussie instrument

De xylofooxylofoonn is een melodisch percussie instrument en bestaat uit een reeks hardhouten gestemde staven ofwel toetsen op een frame. Onder de staven bevinden zich de resonatoren, dit zijn holle buizen die aangebracht zijn ter verbetering en versterking van de klank.


Dit percussie instrument wordt bespeeld door middel van houten, rubber of kunststof mallets. Een zachtere klank wordt verkregen door het gebruik van een rubberkop op de mallet.


Een dubbele rij staven is gerangschikt als bij het piano klavier. De xylofoon is het sopraan instrument binnen de melodie slagwerk-instrumenten en is een octaaf hoger gestemd dan de marimba.


Resonatoren zijn aanwezig onder de staven, maar bevatten geen motor als bij de vibrafoon. Het toonbereik is 3 tot 5 octaven.Een plek binnen het orkest voor de xylofoon

De xylofoon werd in de klassieke muziek geïntroduceerd door Camille Saint-Saëns: in zijn Danse macabre en in zijn Carnaval des Animaux. Bekende composities waarin het instrument te horen is zijn de Sabeldans van Chatsjatoerjan en De Vuurvogel van Igor Stravinsky.

Van Loon Fernand
Door

Van Loon Fernand

op 22 Oct 2019

ik ben op zoek naar slag instrument welk vooraan van een fanfare werd gedragen door een persoon vooral zilverkleurig blinkend ik zou denken een staande xylofoon , help

Reactie plaatsen