Page content

Grote trom-Gran Cassa-Turkse trom-Timpani

Grote trom-Gran Cassa-Turkse trom-Timpani

De grote trom of Turkse trom is een veelzijdig instrument ook wel Gran Cassa genoemd. Het instrument bestaat uit een holle cilinder van ca. 70 tot 100 centimeter doorsnede en in de regel zo’n 40 tot 50 centimeter diepte dat aan een of beide zijden is bespannen met slagvellen.

De grote trom staat verticaal of schuin in een statief en wordt doorgaans met een korte zachte stok bespeeld. De stok is overtrokken met vilt of leer naar gelang het gewenste klank effect.

De grote trom heeft ook vaak de naam “bass drum” en wordt gebruikt in lichte muziek als onderdeel van een drumset of drumstel. Hier wordt hij bespeeld met een voetpedaal.

Mozart gebruikte in zijn opera “Die Entf├╝hrung aus dem Serail “voor het eerst de grote trom in het orkest. Omdat “Turkse trom” ook een benaming is, paste deze goed bij de inhoud van zijn opera om meer exotisch koloriet te geven.

Vanaf de romantiek is de grote trom een standaard binnen het slagwerk geworden, vaak in combinatie met bekkens. Het is een instrument dat vele klank effecten kan toevoegen en kleur kan geven aan de totaal klank van een orkest.

grote trom-gram cassa-turkse trom-timpaniEen voorbeeld van klank effecten zijn de kanon schoten in de eerste acte van de opera Tosca. Vaak wordt hiervoor de grote trom gebruikt met een los gedraaid vel. Omdat er geen spanning op het vel staat, ontstaat een doffe luide klank die lijkt op een kanonschot.
Ook de vaak nauwelijks hoorbare roffel, geeft aan de toehoorder een onderbuik gevoel. Het is dan niet zozeer de akoestische ervaring maar meer de fysieke ervaring die door ons lichaam waargenomen wordt.

De grote trom wordt niet alleen als orkest instrument maar ook binnen marcherende orkesten, harmonieorkesten en fanfares. veelal zijn deze instrumenten ietwat kleiner gebouwd en worden met behulp van een harnas op de borst gedragen.Bij inzet als marsinstrument wordt de grote trom meestal slechts aan een zijde bespeeld.

Comment Section

0 reacties op “Grote trom-Gran Cassa-Turkse trom-Timpani

Plaats een reactie


*


background: rgba(255, 255, 255, 0.73);