De vibrafoon - slagwerk instrument-percussie

De vibrafoon - slagwerk instrument-percussie

De vibrafoon is een melodisch slagwerk instrument met gestemde metalen stroken die zijn gerangschikt als bij het pianoklavier, de metalen stroken ofwel toetsen worden met mallets aangeslagen.

In tegenstelling tot de xylofoon en de marimba die houten toetsen hebben, heeft de vibrafoon metalen toetsen. Onder de metalen stroken bevinden zich resonantiebuizen. Binnen deze resonantiebuizen bevinden zich ronddraaiende klepjes aangedreven door een elektromotor. De snelheid van de motor kan worden aangepast en zo de ontstane vibrato toon beïnvloeden. Dit vibrato geeft ook de naam aan het instrument, vibrafoon !

diximus CadenzaHet geluid kan op elk gewenst moment worden gedempt door middel van het pedaal. het pedaal drukt een met vilt beklede balk tegen de toetsen waardoor de toon onmiddellijk stopt. Het pedaal gebruik bij de vibrafoon is tegenovergesteld aan het pedaal gebruik bij de piano.

De kwaliteit van het instrument wordt voornamelijk bepaald door de metalen toetsen. Goed aangeslagen produceert deze een aantal boventonen, grondtoon, dubbeloctaaf, tippeloctaaf en grote terts.

Dit melodie instrument werd met twee mallets bespeeld, tegenwoordig met vier. De vibrafoon wordt graag gebruikt in harmonie en fanfare orkesten, steeds meer in het symfonieorkest en in de jazz. Bekende vibrafoonspelers: Lionel Hampton, Diximus Andrei Voica, Evelyn Glennie Gary Burton.

Bekende Vibrafoonbouwers zijn Adams en Musser
Reactie plaatsen