De kleine trom of snare drum

De kleine trom of snare drum

De kleine trom of snare drum, side drum of ook militaire trom, genoemd, is een cilindervormig slagwerkinstrument. Het cilindervormig geraamte wordt aan twee zijden bespannen met een vel gemaakt van kalfshuid of kunststof. Aan de bovenzijde bevindt zich het dikkere slagvel en aan de onderzijde het dunnere resonantievel.Twee hoepels houden de beide vellen op hun plaats en noemen we spanranden of rims. De spanranden worden met spanbouten aangedraaid om meer spanning op het vel te brengen.


Het resonantievel wordt bespannen met minimaal 8 gedraaide metalen snaren de zogenoemde snaarmat. De snaarmat kan door middel van schroeven op de juiste spanning worden gebracht. De snaren geven aan de trom de typische klank. De snaren kunnen ook verwijderd worden met een snaarmechaniek waardoor de klank dof wordt.


De voor de trom meest gebruikte houtsoorten zijn esdoorn en berk. Verschillende lagen hout worden op elklaar gelijmt om de gewenste dikte van de trommel te verkrijgen die ook weer van belang is voor de klank.


De kleine trom wordt gebruikt in symfonieorkesten waar de kleine trom deel uitmaakt van de percussiegroep. Het instrument staat hier bevestigd op een klein statief.


In looporkesten zoals fanfare en drumbands wordt de kleine trom aan een schouderband gedragen en schuin bespeeld, vandaar de soms gebruikte benaming side drum.


De kleine trom is ook een onderdeel van een drumstel gecombineerd met hihat en bass drum. De trom wordt bespeeld met twee houten stokken met een kogelvormige kop.


De Bolero van Maurice Ravel is wel het meest bekende orkestwerk waar de kleine trom een opvallende en prominente plaats inneemt.

Reactie plaatsen